Recuperare și reintegrare pentru copiii cu dizabilități din Timiș
Copiii cu dizabilități din Timiș, mai aproape de o viață normală. Sunt pregătiți pentru viață prin joacă, în noul centru de zi de la Lugoj.
Una dintre responsabilităţile de bază ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş este aceea de a dezvolta şi diversifica serviciile sociale specializate, în funcţie de nevoile identificate, cu scopul prioritar de a menţine funcţionalitatea socială a persoanei. Un astfel de serviciu este reprezentat de Complexul de Servicii “A” pentru Copiii cu Dizabilități Lugoj, care cuprinde Centrul de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități, Casa de Tip Familial Sfântul Pavel și Casa de Tip Familial Sfântul Petru.
Recuperare dar și reintegrare
Casele de Tip Familial Sfântul Petru şi Sfântul Pavel oferă, fiecare în parte, servicii sociale pentru câte 10 copii cu dizabilităţi. Sunt axate în principal pe furnizarea de servicii de recuperare și reabilitare în cadrul serviciului de zi de recuperare, precum şi pe pregătirea copiilor pentru integrarea/reintegrarea lor familială şi socio-profesională. Toți copiii, respectiv tinerii beneficiari ai celor două case de tip familial sunt încadraţi în grad de handicap, pe lângă deficienţa mintală, majoritatea având şi o deficienţă asociată: neuropsihică, somatică, auditivă, vizuală. Metodele de intervenție folosite includ consilierea psihologică, stimularea psihosenzorială, terapia ocupațională, stimularea cognitivă, kinetoterapie, terapia tulburărilor de limba/stimularea dezvoltării comunicării, stimularea în vederea dezvoltării deprinderilor de viață autonomă.
Acestor tineri le sunt oferite servicii de recuperare și reabilitare în cadrul serviciului de zi de recuperare, dar, pe lângă aceşti beneficiari, Centrul de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități oferă servicii de recuperare gratuite şi pentru copiii cu dizabilităţi din comunitate. Capacitatea centrului este de 170 de beneficiari, respectiv de 48 de beneficiari/zi.
De ce servicii beneficiază copiii
Serviciile oferite în cadrul Centrului de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități cuprind:
Kinetoterapie
Hidroterapie
Terapie Cognitivă
Ludoterapie
Obţinere de deprinderi de viață independentă DVI
Socializare
Art-terapie
Terapie Senzorială
Ergoterapie
Discriminare vizuală
Consiliere vocațională
Logopedie/Recuperarea tulburarilor de limbaj
Meloterapie
Prin serviciile oferite şi prin capacitatea pe care o are, Centrului de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități Lugoj este unic în zona de Vest a României, în sistemul public, dorinţa noastră fiind aceea de a ajuta cât mai mulţi copii care au nevoie de sprijin de specialitate.
Scurt istoric al Complexului de Servicii ”A” pentru Copiii cu Dizabilități Lugoj
În anul 1974, a fost înfiinţat Căminul Spital Lugoj, unde erau asigurate îngrijirea și tratamentul minorilor cu handicap mental grav și foarte grav.
Din 1991, acesta şi-a schimbat denumirea, devenind Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă Lugoj, abordarea medicală fiind înlocuită treptat cu metode pedagogice.
Începând cu anul 2000, fostul Cămin Spital a fost preluat de către DGASPC Timiș, care a demarat o reformă totală a instituției, iar, din anul 2001, centrul s-a numit Centrul de Plasament „Nu mă uita” Lugoj. Aici erau găzduiți 123 de minori, 70 de fete şi 53 de băieți cu vârsta între 3 și 18 ani.
În anul 2003, devine Centrul de Plasament Nr. 11 Lugoj; în același an a devenit funcțional Centrul de Îngrijire și Recuperare de Zi a copilului cu handicap sever.
În anul 2004, denumirea se schimbă în Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Lugoj, iar în anul 2005 în Complexul de Servicii Specializate pentru Copilul cu Handicap Lugoj.
În anul 2007, devine Complexul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copilul cu Handicap Lugoj.
În anul 2010 – Serviciul de Zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copilul cu Handicap Lugoj.
Începând cu anul 2017, se implementează proiectul SIPOCA 2, având ca obiectiv constructia a două case de tip familial, reamenajare și extindere a Serviciului de Zi de Recuperare Pentru Copiii cu Dizabilități Lugoj.
În anul 2023, s-au finalizat lucrarile proiectului, luând naștere Complexul de Servicii ”A” pentru Copiii cu Dizabilități Lugoj care cuprinde Centrul de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități, Casa de Tip Familial Sfântul Pavel și Casa de Tip Familial Sfântul Petru.
Mesajul Ioanei, mama unei fetiţe cu dizabilităţi din comunitate
Ana, fiica mea, are 9 ani. S-a născut cu autism şi ne-a fost foarte greu să înţelegem de ce copilul nostru a trebuit să fie aşa, să aibă problemele de sănătate pe care le are. Am avut, însă, noroc de medici şi psihologi dedicaţi, care ne-au ghidat şi ne-au ajutat să facem paşi importanţi pentru recuperarea copilului nostru. Iar acum, prin acest centru, şansele Anei au crescut foarte mult; avem toate serviciile de care avem nevoie într-un singur loc şi nu mai este nevoie să alergăm dintr-o parte în alta a oraşului. În plus, toate serviciile sunt gratuite, iar pentru noi, care avem două salarii modeste, contează foarte mult acest lucru. Mulţumim tuturor celor implicaţi în realizarea acestui centru!”.