Ce efecte are lipsa gravitației asupra corpului. Cu ce probleme se întorc din spațiu astronauții
Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore și-au încheiat în sfârșit misiunea NASA începută în 5 iunie 2024 și s-au întors pe Pământ alături de alți doi colegi care au decolat în 28 septembrie 2024. Oamenii au fost fascinați să vadă cât de îmbătrâniți sunt membri echipajului, însă totul are o explicație. Lipsa gravitației are astfel de efecte asupra corpului uman.
După ce a petrecut peste 280 de zile în spațiu, astronauta Suni Williams pare că a îmbătrânit cât în 10 ani. Din punct de vedere biologic, chiar așa este. Absența gravitației, lipsa soarelui și stresul extrem au efecte devastatoare asupra corpului uman, iar astronauta este dovada vie a acestui lucru. Când Suni Williams a plecat în misiune, avea părul lung, bogat și castaniu. Când s-a întors, părul care i se vedea prin cască era complet alb. O astfel de schimbare nu este doar din cauza lipsei vopselei de păr. Studiile arată că stresul intens poate grăbi albirea firelor, afectând celulele care produc pigmentul natural al părului.
Deși puțină lume știe, astronauții fac sport în spațiu. Chiar și așa, absența gravitației își spune cuvântul. Oasele devin mai fragile, iar mușchii se atrofiază rapid. Astronauții pierd aproximativ 1% din masa osoasă în fiecare lună, iar exercițiile zilnice de 2,5 ore nu pot compensa complet acest efect.
În spațiu, sângele și lichidele din corp nu mai sunt „trase” de gravitație în partea inferioară a corpului, așa că fața devine umflată, iar picioarele își pierd din volum, dând acel aspect de „picioare de găină”. Mai mult, inima nu mai trebuie să pompeze sângele împotriva gravitației, ceea ce o face mai slabă. Uneori, sângele poate chiar să formeze cheaguri, crescând riscul unor afecțiuni grave.
Ritmul somnului este, de asemenea, afectat având în vedere că un astronaut vede, potrivit dailymail.co.uk, 16 răsărituri și apusuri pe zi. Pe lângă lumina constantă, zgomotul aparatelor de climatizare și spațiul îngust al „dormitorului” contribuie la nopți neliniștite. Lipsa somnului duce la probleme de memorie, imunitate scăzută și un aspect obosit al pielii.
Expunerea la radiații le afectează și ADN-ul astronauților, existând riscul să aibă probleme serioase precum cancer și Alzheimer. De asemenea, fără gravitație, pielea devine mai subțire și se regenerează mai greu. Astronauții sunt mai predispuși la iritații și zgârieturi care se vindecă lent. Problemele legate de vedere și deshidratarea sunt alte afecțiuni cu care se mai confruntă astronauții.
După întoarcerea pe Pământ, aceștia trec printr-un program intensiv de recuperare timp de 45 de zile, pentru a-și recăpăta forța musculară și echilibrul. Chiar dacă majoritatea efectelor dispar după câteva luni, unele schimbări, cum ar fi pierderea densității osoase, pot rămâne pentru tot restul vieții.