Premieră ABSOLUTĂ. Doi muzicieni români cântă alături de o entitate de inteligență artificială (IA)
Premieră absolută, muzicieni alături de o inteligență artificială. Se întâmplă la Timișoara. Aici se pregătește primul concert în care, alături de muzicieni consacrați, va performa o entitate de inteligență artificială (IA). Aceasta are un rol bine definit în trupă, mai exact va fi tobarul.
În ultima zi a celei de a XI-a ediții a Festivalului Timișoara Jazz (eveniment care are loc între 10 – 12 noiembrie, la Timișoara) timișorenii Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu vor improviza, în zona de fuziune dintre muzica acustică, cea electronică și cea produsă de inteligența artificială, întâlnind publicul în teritoriile nedescoperite dintre creativitatea umană și perfecțiunea tehnologică.
Prin explorarea relațiilor complexe și fascinante dintre om și mașină, cultură și tehnologie, concertul invită la sărbătorirea spiritului uman. A creativității și a ingeniozității care își găsește expresia în arte, precum și în știință și tehnologie.
IA va fi tobarul muzicienilor
Astfel, pe scena Clubului Escape Underground Hub (Timișoara, str. Gheorghe Lazăr nr. 26), marți, 12 noiembrie, de la ora 20.00, se vor afla Daniel Dorobanțu (electronice) și Petre Ionuțescu (trompetă), care, în premieră absolută, vor performa alături de entitatea de inteligență artificială (IA), noul lor tobar. Acesta va participa activ la performance-ul muzical, comportându-se ca orice entitate de inteligență artificială: are propriile idei, improvizează și ascultă de comenzile date.
”Cultura modelează tehnologia, iar tehnologia modelează cultura. Creativitatea, capacitatea de a da naștere unor forme noi și neașteptate de exprimare, de a depăși repetarea și modificarea a ceea ce există deja, este adesea văzută ca o frontieră finală posibilă numai pentru mintea umană. (…)
Muzica de-a lungul secolelor a fost întotdeauna un precursor și un adoptator timpuriu al noilor tehnologii, a fost întotdeauna un apropiat al matematicii și științelor naturii. (…) Este necesar un progres în înțelegerea și consolidarea sinergiilor și potențialelor colaborărilor tehnologice și artistice ca sursă de descoperire și inovare”, declară declară Daniel Dorobanțu.