În fiecare an, în 24 ianuarie, sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române. Cu ocazia celor 166 de ani de la Mica Unire, în țară sunt organizate mai multe evenimente la care iau parte și copiii și tinerii.
Pe 24 ianuarie, în curtea Palatului „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, publicul este invitat să participe o serie de momente speciale. „Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de atât de mult timp”, spunea Alexandru Ioan Cuza despre actul de la 24 ianuarie 1859 – Unirea Moldovei cu Țara Românească. Programul cuprinde următoarele activități:
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, o nouă ediție a concursului online de eseuri istorice, cu tema „24 ianuarie din perspectiva mea istorică”, destinat tinerilor de gimnaziu și liceu.
Lucrările trebuie să conțină maximum două pagini, redactate la calculator (Times New Roman, font 12, la 1,5 rânduri şi aliniere Justified) și să înceapă cu aceste cuvinte: “Oare mai știm cine ești tu, Alexandru Ioan Cuza?”. La finalul lor, tinerii sunt rugați să își scrie numele complet, vârsta, clasa, școala, localitatea, respectiv județul de unde provin.
Lucrările vor fi trimise pe adresa de e-mail pedagogiemuzeala@mtariicrisurilor.ro până în data de 1 martie 2025. Vor fi acordate două premii. Unul pentru gimnaziu, celălalt pentru liceu, constând în cărți și o vizită gratuită la întreg complexul muzeal al Țării Crișurilor. Se vor acorda, de asemenea, două premii speciale pentru originalitatea lucrărilor. Rezultatele pentru fiecare secțiune vor fi anunțate pe pagina de Facebook a instituției.
În data de 24 ianuarie a.c., toate muzeele din cadrul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal (Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Orașului Oradea și Muzeele Memoriale „Iosif Vulcan”, „Aurel Lazăr” și „Ady Endre”), precum și Peștera de la Vadu Crișului vor fi deschise conform programului lor obișnuit.
De Mica Unire, Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă intrare gratuită vizitatorilor. „Astăzi, în liniștea unui stilou așezat pe hârtie, ne amintim că scrisul de mână nu înseamnă doar cuvinte. Înseamnă trăiri care curg, idei care prind viață, oameni care se întâlnesc. Mâine, de Mica Unire, porțile Muzeului Național al Banatului sunt deschide, iar intrarea este gratuită. Nu e nevoie de invitații sau de cuvinte mari. Doar de timp. Timp pentru a privi, pentru a înțelege, pentru a ne reaminti. Unirea, la fel ca scrisul, începe cu o idee simplă: să fim împreună”, transmit reprezentanții instituției.
Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca vă invită la Ziua Unirii Principatelor Române. Evenimentele zilei debutează la ora 11:00 în zona bustului domnitorului Al. I. Cuza situat în scuarul CEC – B-dul 21 Decembrie 1989 (vizavi de Instituția Prefectului Județul Cluj), unde vor avea loc alocuțiuni, ceremonia religioasă și militară și un spectacol cu efecte speciale de zi.
Manifestările din prima parte a zilei sunt organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, alături de Instituția Prefectului – Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina”. În Piața Unirii, Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită cu un Regal folcloric și concerte, după cum urmează:
De asemenea, 24 Ianuarie este ultima zi în care oamenii se pot bucura de iluminatul festiv din zona centrală. Acesta va fi aprins odată cu iluminatul public și va funcționa până în dimineața zilei de 25 ianuarie.
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Consiliul Județean Vrancea și instituțiile de cultură din subordine au pregătit câteva activități. La Muzeul Vrancei (fostul Palat de Justiție din Str. Cuza Vodă nr. 8 din Focșani) va avea loc vineri, 24 ianuarie, la ora 10:00, deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 ianuarie – 28 martie 2025, de luni până joi între orele 08:00 – 16:30 și vineri între 08:00 – 14:00.
Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită la Piatra-Neamț printr-un eveniment ce va reuni manifestări cu caracter solemn și momente artistice oferite de artiști îndrăgiți de publicul larg. Ceremonia va începe la ora 11:00 și va fi urmată de tradiționala horă a unirii, la care sunt invitați toți cei prezenți. De la ora 11.30 vor urma momente artistice oferite de interpreții Angelica Flutur, Alexandru Brădățan și Ansamblul Folcloric „Comorile Neamțului”. Pe durata spectacolului, participanții vor putea degusta fasolea cu cârnați oferită gratuit de Municipiul Piatra – Neamț.
Sursă foto: unsplash.com/Biro Zoltan
„Zilele small size” revin la Teatrul Ion Creangă. De ce surprize au parte copiii