Românii, mai responsabili în 2024. Există cifre care demonstrează
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) anunță că românii sunt mai responsabili când vine vorba de apelarea la numărul de urgență 112. În 2024, numărul apelurilor non – urgente a scăzut cu aproape un milion, în comparație cu anii anteriori.
Anul trecut operatorii STS din cadrul serviciului de urgență 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgențe. Diferența de 39,55% au fost apeluri care nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.
Scăderea semnificativă a apelurilor se datorează atât colaborării eficiente cu celelalte structuri ale statului, cât și parteneriatului cu Ministerul Afacerilor Interne, care a acționat și a sancționat persoanele care au sunat abuziv la numărul unic de urgență. De asemenea, au fost derulate și campanii de conștientizare a cetățenilor, aceștia fiind informați cu privire la situațiile care necesită intervenția serviciilor de urgență.
Cei mai responsabili cetățeni din țară sunt din județele Cluj, București – Ilfov, Bihor, Timiș și Iași.
Pe de altă parte, județele unde apelurile care nu sunt de competența Serviciului 112 reprezintă mai bine de jumătate din numărul total sunt: Gorj, Covasna, Mureș și Mehedinți.
Când vine vorba de apeluri abuzive, acestea au fost făcute în județele Mehedinți, Argeș, Constanța, Vrancea și Gorj. Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenție, în interval de un an, se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.
Când sunăm la 112
Numărul de urgență 112 trebuie apelat doar atunci când chiar avem de-a face cu o urgență. Apelăm 112 atunci când suntem în pericol, când avem o problemă de sănătate sau în cazul accidentelor (accidente rutiere, incendii, etc.). Nu apelăm la numărul de urgență pentru amuzament sau curiozitate, deoarece, deși poate părea distractiv, este riscant. În acele momente un alt om poate avea nevoie de ajutor, iar cei care sunt în măsură să ajute persoana respectivă nu vor ajunge la timp, din cauza unui apel fals. De preluarea apelurilor de urgență se ocupă 41 de centre, câte unul în fiecare județ.