Proiect inedit dedicat pisicilor fără stăpân. Cum te poți implica
„Hrănește pisicile, protejează mediul”. Așa se numește un proiect inedit dedicat pisicilor fără stăpân, derulat de Asociația Sache, în colaborare cu ASPA București și finanțat de Primăria Municipiului București.
În România, multe pisici duc o viață grea. De cele mai multe ori ele sunt abandonate și se străduiesc să supraviețuiască, în special în sezonul rece. „Este nevoie urgentă să începem să abordăm nevoile pisicilor – nu este doar o datorie morală, ci și una civică. Populația scăpată de sub control se soldează în mod constant cu întâmplări tragice, la care asistăm și noi adulții, dar și copiii, în timp ce pisicile îndură chinuri greu de imaginat”, transmit reprezentanții Asociației Sache.
Prin intermediul proiectului iubitorii de natură și animale pot ajuta pisicile gratuit. El a debutat în luna decembrie a anului trecut, în trei parcuri din București în care au fost întâlnite multe pisici: Parcul Floreasca, Parcul Tineretului și Parcul Circului. Acolo se regăsesc aparate care în schimbul unei sticle reciclate oferă o porție de mâncare pisicilor.
„Pet-urile pe care le aduceți la aparatele noastre vor fi redirecționate apoi către primărie pentru reciclare adecvată, iar astfel protejăm împreună natura și animalele în mod sustenabil și responsabil. Sunt multe moduri în care putem ajuta pisicile cu minim de efort, iar scopul acestui proiect este să arate cât de simplu putem uneori să salvăm vieți”, mai transmit reprezentanții asociației.
Cum poți ajuta pisicile comunitare?
Medicii veterinari din spatele asociației oferă câteva informații de bază despre pisici, astfel încât să știm cum a putea ajuta o pisică fără stăpân. În primul rând, este important de știut că pisicile sunt sensibile la frig. Pisicile sunt unele dintre cele mai curate animale, așa că, dacă o pisică este murdară, este clar că nu se simte bine și are nevoie urgentă de medic. Pisicile nu sunt foarte prietenoase, însă după ce stabilești o legătură cu ele, vor fi foarte afectuoase.
Iată cum poți ajuta pisicile care nu au o casă:
Hrană: pune-le un bol cu apă, unul cu hrană umedă și unul cu hrană uscată dacă ai posibilitatea;
Poze: încearcă să găsești un stăpân pentru pisicile de pe stradă, postând o poză pe rețelele de socializare;
Fă un adăpost: sunt zeci de modele de adăposturi de pisici care se pot face rapid și care le salvează realmente viața. Trebuie să aibă o gaură mică pentru a păstra căldura, să fie ridicate de pe sol pentru a rămâne uscate și să aibă ceva călduros înăuntru;
Foster: se spune că animalele care sunt luate în foster (cazare temporară) au cu 70% mai multe șanse să fie adoptate;
Sterilizează: o singură pisică sterilizată înseamnă sute de mii de vieți cruțate, dacă se iau în calcul urmașii fiecărei generații. Există campanii gratuite în multe orașe;
Adoptă: Câștigi un prieten loial, salvezi o viață și începi o aventură pe care n-ai cum să o trăiești altfel.