La rubrica Pericolele pe internet, vă prezentăm astăzi un termen din limba engleză. Este vorba de spoofing. Atât copiii, cât și adulții, trebuie să cunoască cât mai bine ce se întâmplă în mediul online pentru a recunoaște pericolele și a se proteja de răufăcători.
Criminalii se dau drept alte persoane
În domeniul securității cibernetice, termenul ‘spoofing’ se referă la o serie de metode și tehnici prin care criminalii cibernetici folosesc fraudulos identitatea unei persoane, companii sau instituții. De cele mai multe ori scopul este de a fura informații sensibile. Atacurile prin spoofing variază foarte mult, în funcție de complexitatea tehnică din spatele acestora, precum și de scopurile atacatorilor.
Se folosesc de datele de contact, dar nu și de conturi
Deoarece spoofing-ul presupune doar folosirea unor informații de contact drept ‘mască’, și nu furtul conturilor a căror identitate este folosită, acest fenomen este foarte frecvent și des-întâlnit în fraudele online. Printre canalele de comunicare preferate de atacatori se numără adresele de email și numerele de telefon.
Ce se recomandă
Echipa DNSC recomandă utilizatorilor să nu furnizeze niciodată date cu caracter sensibil pe aceste canale, chiar dacă solicitarea pare a fi legitimă. Dacă aveți suspiciuni, cel mai bine este să luați legătura, prin intermediul unui canal separat de comunicare, cu persoana sau instituția din partea căreia ați fost contactat.