Mare grijă la câte dulciuri le dați copiilor de sărbători. Obezitatea infantilă, una dintre cele mai grave probleme
Urmează o perioadă specială, o perioadă în care copiii primesc și au voie să mănânce multe bomboane, multe prăjituri și multă ciocolată. Mare grijă însă la câte dulciuri le dați copiilor de sărbători. Obezitatea infantilă este una dintre cele mai grave probleme ale secolului.
Conform datelor existente, oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, în anul 2020, aproape 1 miliard de oameni, adică 1 din 7 persoane, sufereau de obezitate. În România, 2 din 100 de persoane se aflau în evidența medicală cu diagnosticul de obezitate în anul 2022. În ceea ce privește înregistrarea cazurilor noi de boală, în anul 2022, cele mai multe cazuri noi de obezitate s-au înregistrat pentru genul feminin și în mediul urban. Se estimează că numărul de oameni din întreaga lume care vor trăi cu obezitate în 2035 va fi de 1,9 miliarde, iar obezitatea infantilă (în rândul copiilor) va crește cu 100% între anii 2020 și 2035.
În ceea ce-i privește pe copii, situația este la fel de îngrijorătoare. Obezitatea infantilă este una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. Incidența obezității de la copii, în România, a fost în ușoară creștere până în anul 2020. Apoi, a crescut semnificativ în 2021 și 2022. Studiul realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2020 după protocolul COSI (European Chilhood Obesity Surveillance Initiative) arată că trei din 10 copii cu vârsta de șapte – nouă ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate.
Ce e de făcut
Obezitatea, excesul de greutate, precum și bolile netransmisibile asociate acestora pot fi prevenite. Totul depinde de alegerile pe care oamenii le fac când vine vorba de alimentație și activitate fizică. Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele recomandări:
Limitare a aportului de energie din grăsimi și zaharuri totale;
Creștere a consumului de fructe si legume, precum și de leguminoase, cereale integrale și nuci;
Practicarea regulată de activități fizice de intensitate moderată. Cel puțin 60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute repartizate pe săptămână pentru adulți.
Atenție la produsele pe care le cumpărați
În această perioadă rafturile magazinelor sunt pline de produse, care mai de care mai atractive, panettone fiind vedeta sezonului. Aveți însă grijă la ce cumpărați. Protecția Consumatorului a făcut un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip panettone identificate pe piața din România, iar rezultatele nu sunt tocmai pozitive. În total au fost analizate 11 produse, de la diferiți producători sau distribuitori, printre care se numără și câteva din marile supermarketuri. Unul din produse a avut până la șapte aditivi alimentari și cu 21.6% mai mult zahăr la 100 grame decât recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății pentru o zi.