S-a luat decizia. Copiii nu mai au voie pe rețelele de socializare
Internetul este astăzi la îndemâna oricui, iar copiii petrec foarte mult timp pe rețelele de socializare. Mai multe țări încep să ia măsuri de restricționare a accesului copiilor la rețelele sociale pentru a-i proteja. În Australia s-a luat decizia. Copiii nu mai au voie pe rețelele de socializare.
Australia a adoptat o lege care interzice accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele sociale. Este una dintre cele mai stricte reglementări din lume pentru companiile mari de tehnologie. Legea îi obligă pe giganții tech ca Meta (proprietarul Instagram și Facebook) și TikTok să oprească conturile minorilor sau riscă amenzi de până la 32 milioane de dolari.
Deocamdată, Marea Britanie nu are planuri să adopte restricții ca în Australia, dar ministrul digital Peter Kyle a spus că sunt luate în considerare toate opțiunile pentru a proteja utilizatorii online. A lansat un studiu care analizează efectele telefoanelor și rețelelor sociale asupra copiilor. A mai spus și că Ofcom, autoritatea de reglementare, trebuie să se asigure că legea care stabilește standarde mai stricte, adoptată în 2023, este respectată.
În Norvegia, vârsta minimă pentru consimțământul utilizării rețelelor sociale este de 13 ani. Guvernul vrea să o mărească la 15 ani, potrivit reuters.com. Totuși, părinții ar putea semna în locul copiilor care nu au împlinit vârsta. De asemenea, Norvegia lucrează la o lege care să stabilească o vârstă minimă legală absolută pentru utilizarea rețelelor sociale. Încă nu se știe exact când va ajunge acest proiect în parlament.
Ce se întâmplă în alte țări
În 2023, Franța a adoptat o lege care obligă platformele de socializare să ceară permisiunea părinților pentru minorii sub 15 ani care vor să își creeze conturi. Totuși, implementarea legii întâmpină dificultăți tehnice. În aprilie 2023, o comisie prezidențială a recomandat reguli mai stricte. Cum ar fi interzicerea telefoanelor mobile pentru copiii sub 11 ani și a telefoanelor inteligente pentru cei sub 13 ani. Totuși, nu este clar când vor fi adoptate noile reglementări.
În Germania, copiii între 13 și 16 ani pot folosi rețelele sociale doar cu permisiunea părinților. Deocamdată nu există planuri de schimbare a acestei reglementări, însă experții în protecția copiilor cer ca regulile să fie aplicate mai riguros.
În Belgia, legea din 2018 stipulează că pentru a crea un cont pe rețelele sociale copiii trebuie să aibă cel puțin 13 ani. Mai jos de această vârstă este necesar consimțământul părinților. Olanda nu are o lege care reglementează vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale. Totuși, guvernul a interzis telefoanele mobile în școli începând de anul acesta, pentru a reduce distragerile. Excepție fac cazurile de lecții digitale sau nevoi medicale. Pe de altă parte, în Italia, copiii sub 14 ani au nevoie de permisiunea părinților pentru a se înregistra pe rețelele sociale. Apoi, după 14 ani, nu mai este necesar consimțământul acestora.