„Pișcoțel merge la concert”, un eveniment dedicat copiilor și adolescenților cu nevoi speciale
În 13 noiembrie, de la ora 19:00, Filarmonica Banatul din Timișoara găzduiește un eveniment dedicat copiilor și adolescenților cu nevoi speciale: „Pișcoțel merge la concert”. Organizat de Asociația Copii și Zâne, în parteneriat cu Filarmonica Banatul și Asociația Supereroi printre noi, evenimentul are ca scop familiarizarea copiilor și tinerilor cu autism și alte tulburări de dezvoltare cu muzica clasică.
De cele mai multe ori copiii, tinerii și chiar adulții cu dizabilități sunt marginalizați. La școală, la supermarket sau chiar în locuri precum cinema-urile sau sălile de spectacol. Oamenii ar trebui să fie mai înțelegători, permițându-le și celor cu nevoi speciale să se bucure de momentele frumoase pe care și ei le trăiesc. Proiectul inițiat de Asociația Copii și Zâne își dorește să-i familiarizeze pe aceștia cu muzica clasică și totodată să le faciliteze accesul la evenimentele culturale.
Concertul va avea loc la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul și este destinat persoanelor neurodiverse, celor cu dizabilități intelectuale, fizice sau cu tulburări de anxietate, dar și tuturor celor care iubesc muzica clasică și doresc să participe la concerte, într-o atmosferă deschisă și primitoare. Participarea este gratuită, invitând familii, prieteni și pe toți cei care cred în puterea artei de a uni comunități diverse. Locurile pot fi rezervate aici.
Copiii și tinerii vor face cunoștință cu muzica clasică într-un cadru relaxat și prietenos. Concertul la care vor participa va prezenta lucrări ale unor artiști consacrați, precum J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, E. Grieg, P. I. Ceaikovski.
Activități terapeutice și sesiuni educative la Filarmonica Banatul
Până acum, în cadrul proiectului „Pișcoțel merge la concert”, derulat între august și noiembrie 2024, 15 copii și adolescenți au beneficiat de activități terapeutice de familiarizare cu instrumentele muzicale și sesiuni educative la Filarmonica Banatul. În plus, pentru a asigura o experiență pozitivă, muzicienii și personalul auxiliar au fost instruiți în interacțiunea cu publicul neurodivers.
„Accesul la evenimente culturale este esențial pentru integrarea socială a persoanelor cu nevoi speciale. Ne dorim să creăm un mediu prietenos și accesibil pentru toți”, a declarat Emanuel Pascariu, vicepreședinte Asociația Copii și Zâne.