Proiectele finanțate presupun introducerea de noi modele curriculare, noi oportunități de dezvoltare profesională pentru profesori și strategii de management descentralizat. Toate acestea cu scopul de a crește treptat și sustenabil autonomia în școli. Din totalul de 121 de proiecte depuse, un număr de 51 au fost admise pentru finanțare, iar 46 au fost trecute în rezervă, în limita bugetului disponibil. Restul, adică 24 de proiecte, au fost respinse pe motiv că nu au fost îndeplinite standardele de calitate.
Printre proiectele câștigătoare se numără „Edu – Matrix: platformă de consiliere și orientare pentru elevi”, „Ateliere creative pentru viitor”, „SMART GROW – Împreună pentru o Școală Modernă, Accesibilă, bazată pe Resurse și Tehnologii durabile”, „Educație pentru Viitor – Învățare personalizată” sau „Școala de bine – promovarea și valorificarea unei culturi a bunăstării psiho – sociale în mediul școlar”. Lista finală a proiectelor este disponibilă aici.
Prioritățile programului
Apelul de proiecte „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 15: Educație, a urmărit atragerea de proiecte care să crească responsabilitatea la nivelul școlilor. Astfel, ca proiectul să fie eligibil pentru finanțare, acesta trebuia să vizeze cel puțin două priorități din cele menționate mai jos:
Managementul unității de învățământ, inclusiv finanțare alternativă,
Elemente inovative la nivel de curriculum, arii curriculare, programe școlare,
Metode și standarde de evaluare a performanțelor elevilor / Metode de evaluare a progresului în dezvoltarea preșcolarilor,
Metode de autoevaluare instituțională și asigurare a calității,
Dezvoltarea carierei didactice și a managementului școlar, prin noi modele de carieră și mentorat didactic;
Incluziunea preșcolarilor / elevilor cu CES în învățământul de masă.
Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 12 milioane de euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR.