Un studiu realizat de cercetători de la Harvard, desfășurat pe parcursul a 85 de ani, a descoperit care este „puterea” treburilor casnice în viața copiilor. S-a demonstrat că există o legătură puternică între acestea și succesul profesional și fericire.
Studiul arată că responsabilitățile pe care le primesc de la părinți îi ajută pe copii să dezvolte mai multe abilități. Cercetătorii au analizat viețile a peste 700 de oameni de succes. La final au observat că cei care au avut responsabilități acasă când erau mici, cum ar fi să facă ordine sau să ajute la curățenie, și-au dezvoltat încrederea în sine, simțul responsabilității și dorința de a-i ajuta pe ceilalți.
Potrivit cercetării, citate de inc.com, copiii care participă la treburile casnice învață să fie mai puțin egoiști și să fie parte dintr-o echipă. Ei își dau seama că lumea nu se învârte doar în jurul lor. Astfel, devin mai dispuși să ajute. În plus, își dezvoltă o etică a muncii. Adică învață cât de important este să depui efort pentru a obține lucruri bune.
De la ce vârstă trebuie introduse treburile casnice în rutina copiilor
Treburile casnice îndeplinite cu succes îi fac pe copii să se simtă bine și pe moment, nu doar la maturitate. Un alt studiu publicat în revista „Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics” arată că micuții care încep să facă treburi casnice de la vârsta de patru sau cinci ani au mai multă încredere în propriile forțe și simt că pot realiza lucruri importante. Chiar și lucruri simple, cum ar fi să își pună jucăriile la loc, îi fac să se simtă mândri și să primească laude pentru efortul lor.
Cercetătorii au descoperit că acei copii care nu ajută cu treburile casnice au mai puține șanse să aibă relații bune cu colegii, să fie buni la învățătură sau să fie mulțumiți de viața lor. Așa că, data viitoare când părinții te roagă să dai o mână de ajutor prin casă, amintește-ți că aceste sarcini mici te pregătesc pentru succesul de mai târziu.