Locuri de poveste din România. Muzeul Corneliu Mikloși din Timișoara
Dacă ești pasionat de istorie și ai ocazia să vizitezi Timișoara, e neapărat să mergi și la Muzeul Corneliu Mikloși, despre care vorbim astăzi în cadrul rubricii Locuri de poveste din România. Acolo poți vedea cum arătau mai demult tramvaiele, troleibuzele, dar și diferite utilaje tehnice sau manuale.
Muzeul de Transport Public Corneliu Mikloși este un loc fascinant, perfect pentru copii și familii care vor să descopere istoria mijloacelor de transport. El este găzduit de Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipeXity și este situat pe Bulevardul Take Ionescu, nr. 83. Potrivit Centrului de Proiecte Timișoara, muzeul are o suprafață de 2148 mp. Clădirea principală are o formă semicirculară și o fațadă acoperită cu sticlă care dă spre curte. În curte se află și un turn înalt de 59 de metri, care era folosit în trecut de dispeceri pentru a coordona transportul.
Spațiul este accesibil atât pietonilor, cât și mașinilor, ceea ce îl face perfect pentru organizarea evenimentelor. Această clădire a fost construită în anul 1927 și a fost folosită inițial ca hală de reparații. Acum, însă, adăpostește o colecție impresionantă de vehicule. De la vagoane trase de cai, la tramvaie Electroputere, troleibuze și multe alte utilaje vechi și fascinante.
Simultan Festival, un eveniment găzduit de Muzeul Corneliu Mikloși
Cele cinci camere conexe ale muzeului sunt folosite pentru expoziții de artă, spectacole, instalații și tot felul de evenimente interesante. Este un loc unde poți învăța despre trecut, poți admira vechile tramvaie și poți participa la diverse activități creative și educative. Un astfel de eveniment are loc în perioada 3 – 6 octombrie. Este vorba despre Festivalul Simultan, dedicat artelor interdisciplinare. Muzeul Corneliu Mikloși și fostele ateliere ale Societății de Transport Public Timișoara vor fi din nou conectate, atât fizic, cât și conceptual, în cadrul acestui eveniment. Participanții sunt așteptați cu spectacole live cu sunete și imagini uimitoare, proiecții interesante de artă video și instalații creative.
În cele patru mini-cinematografe permanente, veți putea viziona lucrări de artă video realizate de artiști din întreaga lume. Programul complet și mai multe informații despre eveniment sunt disponibile pe site, aici.