POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cele mai scumpe condimente din lume
Gustul mâncărurilor și a deserturilor este dat de ce ingrediente folosim și, bineînțeles, de cantitatea pe care o punem. Tu știi care sunt cele mai scumpe condimente din lume? Vorbim despre câteva dintre ele azi, în cadrul rubricii POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR.
Fruntaș în lista celor mai scumpe condimente este șofranul. Farmecul lui nu constă doar în culoarea vibrantă. Folosind doar un vârf de cuțit, el poate transforma orice fel de mâncare. Când vine vorba de preț… mai bine îți iei o bijuterie din aur. Costul ridicat se datorează faptului că recoltarea este o muncă migăloasă, fiind nevoie de mii de flori pentru a obține în jur de 30 grame de condiment, potrivit soyummy.com.
Lista celor mai scumpe condimente continuă cu vanilia. Știați că aroma dulce de vanilie provine de la o planta din familia orhideelor? Așa este. Al doilea cel mai scump condiment din lume este, de fapt, fructul unei plante din familia orhideelor. Complexitatea aromei autentice de vanilie nu poate fi înlocuită de variantele artificiale pe care le regăsim în magazine.
Alte condimente scumpe
Un alt condiment scump este scorțișoara. Aroma sa îmbogățește orice preparat: de la un ovăz la micul dejun până la o tocăniță. Există două tipuri de scorțișoară: scorțișoara Ceylon, cunoscută drept „adevărata scorțișoară” și scorțișoara Cassia, care este mai comună și mai accesibilă. Prețul mai ridicat al scorțișoarei de calitate, precum cea de Ceylon, se justifică prin procesul de recoltare. Scoarța trebuie tăiată manual de pe ramurile tinere ale copacilor, iar pentru o aromă deosebită se folosesc doar straturi subțiri și delicate. În plus, timpul necesar pentru ca arborele să ajungă la maturitate și producția limitată contribuie și ele la costul mai ridicat.
Turmericul, un ingredient apreciat pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sănătății, se numără și el printre condimentele scumpe. Turmericul este un condiment obținut din rădăcina plantei Curcuma longa, având o culoare galben-portocalie intensă și un gust ușor amărui, piperat. Este folosit atât în bucătărie, cât și pentru proprietățile sale medicinale datorate curcuminei, un compus cu efecte antiinflamatoare și antioxidante. Prețul ridicat al turmericului de calitate se datorează procesului complex de cultivare și recoltare. Rădăcinile trebuie recoltate manual, fierte, apoi uscate și măcinate pentru a obține pulberea. În plus, pentru a obține curcumină cu puritate ridicată, procesarea este și mai costisitoare.
Pe lista celor mai scumpe condimente se mai regăsește nucșoara, ghimbirul, anasonul stelat, coriandru, semințele de muștar, tarhonul, boabele de ienupăr, etc.