Știați că un animal face „treaba mare” în formă de cuburi. Oamenii de știință au găsit și explicațiile
Unele animale se remarcă prin abilități interesante și greu de explicat. Printre ele se numără și wombatul, un mamifer marsupial originar din Australia, dolofan și foarte drăguț. Astăzi vorbim despre „superputerile” pe care le are wombatul. Una dintre ele este că face „treaba mare” în formă de cuburi.
În timp ce alte animale se apără de prădători folosindu-se de gheare, dinți sau membre, wombații fac asta cu… fundul. Pe cât de amuzant vi se pare, pe atât de adevărat este. Această parte a corpului lor este formată din piele groasă și oase rigide, iar în cazul în care sunt atacați, se retrag în vizuină, expunând doar acea zonă. Fundul lor este ca un scut natural. Pentru prădători este foarte dificil să-i scoată din vizuină sau să-i rănească.
Și asta nu e tot. Ceea ce îi face unici pe wombați este faptul că fecalele lor au formă cubică. După ce a auzit această informație la o conferință, cercetătoarea Patricia Yang a început să analizeze subiectul mai îndeaproape.
Cum explică cercetătorii acest fenomen
Există mai multe teorii care explică de ce și cum fac aceste mamifere excremente în formă de cub. Una dintre cele mai populare spune că acest lucru le permite animalelor să-și marcheze teritoriul, forma cubică nepermițând rostogolirea. Mike Swinbourne, un expert în wombați de la Universitatea din Adelaide, consideră că forma cubică se datorează mai degrabă mediului uscat în care trăiesc majoritatea wombaților. În grădinile zoologice, unde animalele au mai multă apă, excrementele lor sunt mai puțin cubice.
Forma intestinului joacă și ea un rol important. Yang și echipa ei au comparat elasticitatea intestinelor de wombat cu cele de porc, potrivit nationalgeographic.com. Cercetarea a durat luni de zile. În America de Nord, nicio grădină zoologică nu avea mostre, așa că ele au fost primite tocmai din Australia, de la doi wombați care fuseseră victime ale accidentelor rutiere.
La început, Yang a avut câteva ipoteze, cum ar fi că wombatul ar putea avea un anus pătrat sau că forma cubică s-ar forma în stomac. Însă niciuna dintre aceste ipoteze nu s-a dovedit corectă. Ceea ce a fost mai important, a descoperit ea, era modul în care intestinul wombatului se întinde. Intestinul wombatului avea o formă mai neregulată și zone mai elastice, ceea ce, cred ei, ajută la formarea fecalelor în cuburi. Studiul a fost primul care a oferit o explicație biologică și fiziologică pentru acest fenomen, iar cercetarea continuă, fiind deschisă și către alte posibile întrebări și descoperiri.