Sâmbătă, 28 septembrie, la Muzeul Apei din Timișoara, a avut loc a 7- a ediție a Târgului de Științe Științescu & prietenii. La acest eveniment au participat mai multe standuri cu profesori și elevi pasionați de știință, chimie, robotică, inginerie și multe altele. Târgul de Științe a îmbinat perfect distracția cu învățarea. Copiii au descoperit lucruri noi despre tehnologie, știință și chimie, iar cel mai important, s-au distrat pe tot parcursul zilei. STIRI PENTRU COPII a fost reprezentant de o echipă de 5 jurnaliști juniori, însoțiți de mentorul Adrian Ionescu.
Este un program de finanțare, pe care îl gestionează Fundația Comunitară Timișoara. Asta înseamnă că Fundația Comunitară Timișoara strânge fonduri din comunitate, de la companii sau chiar donatori individuali și după aceea redistribuie aceste fonduri sub forma unor grant-uri, sub forma unor finanțări de proiecte. La Științescu aplică școli, grupuri de inițiativă sau ONG-uri care vor să facă proiecte pentru copii, în care promovează educația STEAM, știința și tehnologia, prin activități practice, interdisciplinare. Acest târg este, aș spune așa: cireașa de pe tort a programului. Noi doar arătăm publicului larg ce-au făcut proiectele până acum de la începutul anului. De obicei, activitățile se desfășoară, în comunități specifice, din Timișoara, din rural, din satele din județul Timiș, chiar și din județul Arad.
Acum aceste echipe doar vin aici și arată publicului ce-au realizat în timpul lunilor trecute. Târgul se află la ediția a 7-a, noi l-am făcut în tot felul de forme de colaborări și prietenii până acuma. Anul acesta se desfășoară la Muzeul Apei pentru prima dată, suntem foarte bucuroși să fim aici. De fapt aceasta instituție prezintă o istorie a tehnologiei timișorene, deci suntem în locul cel mai potrivit. Avem undeva la 20 de activități tematice, experimente de chimie, de fizică, robotică, programare, dar chiar și tehnologii mai vechi cum ar fi țesăturile populare. Practic tehnologii care nu mai sunt, dar din care putem să învățăm pentru viitor în continuare și să le transformăm. Nu aș putea să spun care este preferatul meu.
Îmi doresc ca aceasta întâlnire să nască noi colaborări, adică oamenii de la standuri diferite să își dorească să lucreze poate pe viitor împreună. Să facă proiecte și chiar și vizitatorii să se inspire și poate să aplice anul viitor la Fondul Științescu. Ca să trezești pasiunea pentru științe e nevoie de mai multe întâlniri repetate, întâlniri cu știința cât mai dese. Acest târg este prima degustare, deci poate să trezească un interes iar copii mai departe să-și doreasca să meargă mai departe la cluburi de robotică sau să înceapă să experimenteze acasă sau să-și găsească un club tematic și să aprofundeze subiectul.
Știri pentru Copii a stat de vorbă și câțiva dintre copiii care au participat la eveniment si i-a intrebat ce le-a placut:
“Târgul mi se pare foarte frumos pentru că sunt foarte multe activități frumoase pentru copii de multe vârste, mai mari și mai mici și unele sunt chiar foarte interesante. Standul meu preferat a fost standul de chimie unde aveau o mașinuță care funcționa pe bază de hidrogen. Am fost la toate standurile si am primit și multe premii” (Andrei, 11 ani). “Mie mi s-a părut foarte frumos acest târg de știință, a fost foarte distractiv. Standul de științe, acela cu albinuțe, a fost preferatul meu. Am făcut un cuib de albinuțe și o bombă cu niște flori” (Maria, 10 ani).
Toată lumea știe că chimie este un lucru foarte interesant și divers. De aceea, în cadrul Târgului de Științe Științescu a fost și standul de chimie. Acolo copii puteau face tot felul de experimente interesante, de exemplu a testa dacă apa era potabilă sau nu, punând mai multe substanțe.
Știri pentru Copii reușit să ia un interviu de la una dintre studentele care se ocupa cu standul, Mihaela.
Noi suntem studenți la Facultatea de Chimie și suntem pasionați probabil de la vârste fragede, de aceea am ales și această facultate și ne dorim să împărtășim mai departe această pasiune a noastră și cu copiii. Da, am mai participat și anul trecut, am participat și de 1 iunie la Cocoloș și la tot felul de standuri educative pentru copii. Da, în special când vezi sclipirea din ochii copiilor, este cea mai mare recompensă pe care o putem avea.
Știri pentru Copii a vorbit și cu Ioana Băloi în vârstă de 8 ani, o fetiță căreia i-a plăcut foarte mult la acest stand.
Ioana: A fost fain și am făcut un fel de experiment cu o culoare, trebuia să punem niște picuri pe niște hârtiuțe și dacă se colorau se schimbau. Mie mi s-au schimbat galbenul în verde. M-a impresionat cel mai mult că nu lucrau cu substanțe artificiale, lucrau cu oțet, cu bicarbonat și din astea. Nu mă pasionează neapărat, dar e așa interesant fiindcă am fost mai fost la niște experimente de chimie și e chiar foarte plină de surprize.
Unul dintre stand-uri era a celor de la Logiscool. Logiscool susține cursuri de programare pentru copii. Acolo puteai sa joci anumite jocuri făcute de cursanți, de pe un site de la Logiscool! Erau aproximativ 17 joculețe interactive și ne-au plăcut. Misiunea celor de la Logiscool este sa pregătească noile generații din 30 de țari pentru AI și tehnologie.
Andrei Brânzei: Cum ți se par activitățile de aici?
Stanciu Răzvan: Activități foarte bune pentru copii mici și cei mari, foarte interactive, mi se pare că toată lumea se relaxează, poți să încerci activitățile expuse și cel mai important se distrează.
Andrei Brânzei: Care ți se pare cea mai interesantă activitate din cadrul evenimentului?
Stanciu Răzvan: Cea mai interesantă activitate este greu de descris. Sunt foarte multe activități și foarte multe departamente, fiecare cu ce îi place, putem spune. Mie pesonal mi se pare o activitate foarte interesantă cea pe care o fac băieții cu spațiul, pentru că au venit și s-au prezentat foarte frumos, au făcut jocuri interactive. De asemenea, mi se pare interesantă activitatea noastră cu robotica. Încercăm să ne-o promovăm și să ajungem cât mai sus și în același timp să introducem copiii în era roboticii.
Andrei Brânzei: De cât timp aveți acestă echipă?
Stanciu Răzvan: Echipa a fost întemeiată anul acesta, nu este de foarte mult timp. Sezonul a început abia din septembrie. Deoarece nu am fost introduși de către mentorul nostru în această echipă mai devreme, suntem bucuroși să fim aici și încă mulți ani înainte.
Cezar Pîclișan: Ce impact credeți că are atelierul de robotică în acestă activitate?
Stanciu Răzvan: Impactul îl are destul de mare, mai ales pentru cei mici, deoarece au avut ocazia să se joace cu roboțelul, au avut dreptul de a primi ștampiluțe pe pașapoartele lor, pentru a primi premii și în același timp au avut parte de foarte multă distracție făcând poze și învățând chestii noi despre robotică și cum funcționează roboțelul.
Noi, cei de la Știri Pentru Copii, ne dorim ca Târgul de Științe Știintescu să se organizeze și anul viitor!
Articol realizat de
Eva Stanciu, 11 ani, Waldorf Timisoara
Ana Chircu, 11 ani, Școala Generală 30 Timișoara
Andrei Brânzei, 13 ani, Colegiul Pedagogic Carmen Sylva, Timișoara
Maverick Thomas Moț, 10 ani, Scoala Gimnaziala nr.16 Take Ionescu
Cezar Pîclișan, 13 ani, Colegiul Național Bănățean
Articol realizat în cadrul proiectului “Stiri culturale din cartiere”. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
”Vlogger la 13 ani sau Buncărul cu bunătăți trăsnite”. Cronică de carte de Maverik Moț