Conacul Zăgujeni, din comuna Constantin Daicoviciu, considerat probabil cel mai bine conservat conac din județul Caraș – Severin, își redeschide porțile în 12 – 13 octombrie. Cu o istorie multiculturală, locul va prinde viață și îi va bucura atât pe copii, cât și pe adulți. Astăzi, la rubrica Locuri de poveste din România, despre Conacul Zăgujeni.
Povestea conacului, cunoscut și sub denumirea Jakabffy-Juhász, începe în 1808. Atunci familia Jakabffy a cumpărat domeniul. Finalizat în 1850 și extins de industriașii vienezi Juhász, conacul a trecut prin multiple transformări de-a lungul timpului. El a fost folosit inclusiv de trupele ruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada comunistă, clădirea a găzduit sediul S.M.A (Stațiunea de Mașini și Tractoare). Apoi, după Revoluție, a continuat să deservească Agromec, o întreprindere de stat specializată în oferirea de servicii mecanizate pentru agricultură. Salvat de la ruină de un fiu al comunei, conacul a intrat anul acesta într-un amplu proces de revitalizare, readucând la viață o adevărată bijuterie arhitecturală și culturală.
În perioada 12 – 13 octombrie la conac va fi organizat, pentru prima, dată evenimentul „Zestrea – Festival de arte și bucurii”. Primăria Constantin Daicoviciu împreună cu Centrul de Cultură și Artă Caraș – Severin vor aduce la conac artiști, muzicieni, meșteșugari, anticari și designeri din toată țara. Atmosfera de la Conacul Zăgujeni va fi una unică. Ea va oferi iubitorilor de istorie, artă și tradiții ocazia să participe la ateliere pentru copii, expoziții de fotografie și costume populare bănățene, dar și la tabăra dacică și romană cu activități specifice. Tot la conac, participanții se vor bucura de târgul de artizani, designeri și anticari și de concerte live. În plus, va fi organizat și un festival culinar cu produse tradiționale și gourmet.
Activități pentru toată familia
„Revitalizarea Conacului Zăgujeni ne permite să avem în același loc o serie de activități culturale și educaționale atât pentru copii, cât și pentru părinți și bunici. Vizitatorii pot vedea live cum lucrează artizanii. Se pot bucura de diverse ateliere și concerte și pot pleca acasă cu multe fotografii și amintiri dragi”, a adăugat Dan Mirea, directorul Centrului de Cultură și Artă Caraș-Severin.
Pentru prima ediție a acestui festival, organizatorii au decis ca intrarea să fie liberă. Informații detaliate despre programul festivalului și invitații din întreaga țară pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook a Conacului Zăgujeni, aici.
„Conacul Zăgujeni se vrea o platformă culturală și educațională care să contribuie la dezvoltarea și promovarea zonei. Conacul este locul perfect pentru o zi de week-end cu prietenii sau în familie. Pe viitor sperăm să găzduiască și evenimente de business. Ne bucurăm să aducem la această primă ediție Zestrea – Festival de arte și bucurii o gamă largă de activități și experiențe culturale și culinare specifice satului românesc. Vă așteptăm cu drag”, a declarat Victor Paicu din partea Conacului Zăgujeni.