113- un număr special de urgență, pentru persoanele cu dizabilități
Din seria articolelor despre numerele de urgență, astăzi revenim cu noi informații despre un alt număr care ne poate fi folositor nouă sau prietenilor noștri.
113 este un număr foarte special deoarece acesta nu este destinat apelării vocale. Numărul de urgență 113 este special creat pentru persoanele cu dizabilități de auz și/sau vorbire care s-au preînregistrat în baza de date a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU).
Acesta vine cu o serie de facilități care permit cooperarea între operator și apelant. Recepționarea tuturor apelurilor de tip SMS se realizează la nivelul Centrului SMS 113 București, de unde operatorii distribuie mesajele către dispeceratele de urgență ale agențiilor din fiecare județ.
În conținutul mesajului, persoanele cu dizabilități de auz şi/sau vorbire trebuie să precizeze locul și urgența și să ofere cât mai multe detalii operatorului, care va putea comunica cu apelantul printr-o serie de mesaje.
Cum funcționează?
Trebuie să vă înregistraţi în baza de date a SNUAU numărul de telefon mobil pe care îl veţi folosi pentru anunţarea urgenţelor.
În momentul în care aveți o urgență sunați la numărul 112.
Operatorul 112 va prelua apelul, însă vă va închide deoarece o să apăreți în baza de date ca fiind înregistrat ca persoană cu dizabilități de auz și/sau vorbire.
Primiți un mesaj cu textul „TRIMTETI SMS LA 113 CU URGENTA SI ADRESA INCIDENTULUI”
Acum printr-un mesaj trebuie să descrieți pe scurt urgența, indicând cât mai precis posibil locația.
După acești pași mai discutați cu operatorul prin intermediul mesajelor pentru a identifica clar situația și locul unde vă aflați.
În cele din urmă operatorul trimite toate informațiile agențiilor specializate de urgentă (Ambulanță, Poliție, Pompieri/SMURD), pentru a vă ajuta.
Serviciul este gratuit în toate rețelele mobile.
Romina Crăciun
Dicționar
Dizabilitate -stare fizică, psihică sau mintală care limitează o persoană în deplasare, activitate, receptare (handicap)