Un joc cu tablă și zaruri îi ajută pe elevi să descopere bogăția culturală a zonei în care trăiesc. Proiect inedit
Asociația SINAPTICA, împreună cu Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, anunță începerea etapei de testare a platformei de învățare pentru „Jocul Mureșenilor”. Un joc cu tablă și zaruri îi ajută pe elevi să descopere bogăția culturală a zonei în care trăiesc.
Testarea are loc atât în unitățile de învățământ din Brașov, cât și la sediul Muzeului și pot participa copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, în grupuri de cel puțin doi și maxim șase participanți. „Jocul Mureșenilor” a fost creat în cadrul proiectului cu același nume, fiind finanțat din bugetul Municipiului Brașov.
Pornind de la constatarea că tinerii din generația digitală nu au un interes prea mare pentru patrimoniul cultural și vizitarea muzeelor, s-a identificat o soluție inovatoare. Elementele de patrimoniul cultural au fost transformate într-un joc de societate. Pentru Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, acest proiect continuă eforturile de a comunica moștenirea culturală a familiei Mureșianu într-un mod creativ, menținând atractivitatea activităților muzeului pentru elevii din Brașov.
Ce învață elevii jucându-se
Prin intermediul jocului elevii și liceeni vor dobândi cunoștințe legate despre istoria familiei Mureșianu. Printre activitățile cheie ale proiectului se numără: identificarea momentelor importante din istoria familiei Mureșianu și asocierea acestora cu diferite personaje, transformarea acestor momente sub forma unui joc de societate, testarea jocului cu participarea elevilor și finalizarea conceptului.
Elevii care s-au jucat deja par încântați de idee și au venit și cu sugestii de îmbunătățire. „În perioada 20 – 22 septembrie, împreună cu mai multe grupuri de elevi de la Școala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureșianu” și de la Colegiul Național „Johannes Honterus” jocul a fost supus unor testări atente și intense. Elevii au identificat și recomandat o serie de aspecte care ar putea fi îmbunătățite pentru a crește atractivitatea jocului. În același timp, una dintre opiniile majoritare a fost că, jucând, participanții au aflat informații noi. Până la urmă, se dovedește că istoria poate fi interesantă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Jocul Mureșenilor.