O cometă care nu s-a mai văzut din Paleolitic apare pe cer. Ce trebuie să faceți ca să o surprindeți
Pasionații de astronomie au ocazia să se bucure în curând de un eveniment inedit. O cometă care nu s-a mai văzut din Paleolitic apare pe cer în perioada următoare.
Cometa poartă numele C/2023 Tsuchinshan – ATLAS și a fost descoperită în februarie 2023 în timpul unei cercetări realizate de ATLAS, sistemul de alertă pentru impactul asteroizilor. Această cometă este specială deoarece ajunge atât de aproape de Soare, cât și de Pământ, oferind șanse mari să devină vizibilă cu ochiul liber. Potrivit skyatnightmagazine.com, cometa finalizează o orbită la fiecare 80.000 de ani.
Cometa va putea fi văzută și de la noi din țară. Pe măsură ce se apropie cometa este tot mai strălucitoare. Se preconizează că, de la începutul lunii octombrie, cometa Tsuchinshan – ATLAS va fi vizibilă de la noi din țară și se prea poate ca aceasta să poată fi văzută cu ochiul liber. De la începutul lunii octombrie cometa va fi vizibilă în partea de jos a orizontului estic, înainte de răsăritul soarelui. Apoi, va putea fi văzută spre vest, imediat după apusul soarelui. Dacă nu mai aveți răbdare, să știți că puteți vedea cometa folosindu-vă de un binoclu.
Ce sunt cometele
Cometele sunt alcătuite dintr-un nucleu solid, care este format în principal din gheață (apă, dioxid de carbon, metan, amoniac) și praf. Pe lângă aceste materiale, ele mai conțin și molecule organice complexe. Când o cometă se apropie de Soare, căldura acestuia face ca gheața din nucleu să treacă din stare solidă direct în stare gazoasă. Cometele dezvoltă una sau două cozi atunci când se apropie de Soare. Una de praf, iar cealaltă de plasmă, formată din gaz ionizat.
După multe treceri pe lângă Soare, cometele pot pierde o mare parte din gheața și gazele lor. În timp, ele se pot dezintegra complet sau pot deveni corpuri stâncoase asemănătoare asteroizilor. Printre cele mai celebre comete se numără cometa Halley, cometa Hale – Bopp și cometa Shoemaker – Levy 9.