Am învățat graffiti, streat art – atelier în aer liber
Graffito, la plural graffiti, este un termen din arheologie care desemnează o inscripție sau un desen executat fie cu pigmenți de culoare roșie, fie prin zgâriere, descoperite pe monumentele antice, varietate a ceea ce se numește azi pictura murala. Graffiti a apărut în anii 1960 în Philadelphia și New York, inițial ca o formă de tagging pentru notorietate.
În prezent, graffiti este un termen general referitor la inscripții caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereți sau alte suprafețe publice sau private, care nu sunt destinate acestui scop.
Ce trebuie să știm despre graffiti
Când este făcut fără consimțământul proprietarului, constituie vandalism (care este ilegal). Graffiti a existat încă din antichitate, în perioada Greciei antice și a Imperiului Roman. Cu cât locul este mai privat, mai ilegal, cu atât este o performanță mai mare pentru artist sau autor să îl facă. Din această cauză, o mulțime de graffiti-uri se găsesc în stațiile de metrou / autobuz.
Graffiti-ul nu e doar un simplu text ci este un desen care trebuie să fie cât mai complicat și mai diferit de altele pentru a atrage atenția. Fiecare graffitist/grup de graffitiști are tag-ul său/tag-ul grupului.(tag-ul este un desen propriu pe care numai el/ei îl fac) Tag-urile personale sunt de obicei formate din 4 caractere și cele ale grupului (crew) au de obicei 3.
Streetart x Arta
Street art a evoluat din graffiti în anii 1970 și include o varietate de tehnici, cum ar fi stencil-uri, paste-up-uri, stickere și instalații temporare. Este adesea folosit pentru a înfrumuseța spațiile urbane și pentru a transmite mesaje.
Asociația Proteszt a continuat proiectul „Streetart x Arta – ateliere pentru copii” cu o sesiune de artă urbană la care am fost și noi prezenți, ȘTIRI PENTRU COPII în 22 septembrie. Evenimentul c a avut loc la fostul Cinema Arta din Timișoara. Alături de ceilalți participanți am format echipe. Cu toții am fost foarte prinși, captivați de ceea ce se întâmpla. Care mai de care ne-am lăsat amprenta realizând lucrări unice și specifice imaginației copilărești. Deși suprafața pe care trebuia să pictăm era mare, nu ne-am limitat doar la ea. Când ne-am intrat în mână și am învățat să stăpânim spray-urile cât de cât, am realizat și lucrări. Pur și simplu plutea în aer inspirația creatoare.
Cum ne-am distrat cu spray-ul în mână
Am lăsat cu toții pentru o zi deoparte creioanele, pensulele și am pus mâna pe o unealtă mai punțin cunoscută copiilor, spray-ul de grafitti. Micii artiști, s-au exprimat liber și și-au atătat talentul dând frâu liber imaginației sub coordonarea artistei vizuale Corina Nani. Trainerul implicat în proiect, conf. univ. dr. Corina Nani predă în prezent Design grafic, Comunicare, Estetica designului urban la Universitatea de Vest din Timișoara și a coordonat Festivalul Internațional de Street Art din Timișoara.
Corina Nani ne-a învățat și ne-a explicat ce înseamnă acest tip de artă, de ce avem nevoie pentru a crea acest tip de artă și cum o putem face ca niște adevărați artiști. Lucrările rezultate vor fi expuse la Cinema Arta în cadrul Zilelor Culturale Maghiare de la Timișoara.
Text și fotografii: Andrei Brânzei, 13 ani, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” și Mihai Butăriță, 12 ani, Școala generală nr. 19 „Avram Iancu” din Timișoara