MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Probleme de algebră de acum 3500 de ani. Egiptenii antici le-au rezolvat cu succes
Vă vine să credeți că acum 3.500 de ani existau probleme complexe de algebră și nu numai? Ba mai mult, un alt lucru interesant este că egiptenii le-au rezolvat cu succes. Folosindu-se de cunoștințele lor matematice, au construit piramidele pe care oamenii le vizitează anual. Astăzi, în cadrul rubricii MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, vorbim despre Rhind, cel mai vechi papirus matematic.
Cu 1.300 de ani înainte de nașterea lui Thales, un filozof și matematician grec din secolul al VI-lea î.Hr., egiptenii antici au rezolvat celebra teoremă care îi poartă acum numele. Ce interesant, nu? Pe atunci, se numea problema numărul 53 și făcea parte din papirusul Rhind, unul dintre cele mai importante documente matematice din Egiptul antic, care datează din jurul anului 1650 î.Hr. Denumirea i-a fost dată după Alexander Henry Rhind, un comerciant și egiptolog scoțian care l-a achiziționat în 1858. În ceea ce privește autorul, papirusul este atribuit lui Ahmes, un scrib egiptean (specialist în scriere și contabilitate). Acesta, potrivit afrolegends.com, a compilat și a copiat informații dintr-un text acum pierdut.
Informații prețioase
Papirusul matematic Rhind este un sul de aproximativ 5,5 metri lungime și de aproximativ 30 cm lățime, scris pe două fețe. El conține o serie de probleme și soluții matematice. Inclusiv probleme de aritmetică, geometrie și fracții. Acolo se regăsesc atât calcule legate de volum și suprafață, cât și metode de estimare a valorilor și de soluționare a problemelor matematice aplicate în viața de zi cu zi. Papirusul este împărțit în trei părți. Prima prezintă problemele 1 – 40, de algebră și aritmetică, iar a doua se concentrează pe probleme de geometrie, numerotate de la 41 la 59. Ultima parte, a treia, prezintă diverse probleme, numerotate de la 60 la 87.
De unde au învățat toate formulele și cum stabileau valorile, rămâne un mister. Ce știm însă este că papirusul Rhind este dovada clară a faptului că egiptenii antici erau matematicieni foarte avansați și erau familiarizați cu termenii care azi le dau elevilor de cap. Se spune că în întreaga matematică egipteană antică nu există nicio eroare matematică. Nici în trigonometrie, nici în algebră, geometrie, aritmetică sau mecanică.