Beneficii pentru părinți. Statul vine în ajutorul lor, în anumite condiții
La Senat a fost înregistrată o propunere legislativă care oferă beneficii pentru părinți. Deși este o bucurie ca în familie să apară gemeni, tripleți sau multipleți, această veste poate aduce odată cu ea și îngrijorare, gânduri și stres.
Să crești un copil nu este tocmai ușor. Când vine vorba de gemeni ori tripleți, costurile cresc, iar familiile trebuie să-și regândească întreaga viața. În Romania, potrivit bazei de date a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în anul 2023 un număr 2.188 de familii sunt luate în evidență ca având în îngrijire gemeni sau tripleți. Extinderea numărului de membri ai familiei raportat la cheltuielile necesare în astfel de cazuri, cheltuieli de cel puțin două ori mai mari pentru acoperirea necesarului lunar de scutece, hrană, îmbrăcăminte și pentru gestionarea gospodăriei, obligă, de multe ori, ca părintele care își continuă activitatea în câmpul muncii să își asume ore de muncă suplimentare sau chiar un al doilea loc de muncă.
Ce presupune noua propunere legislativă
Proiectul de lege depus la Senat prevede ca familiile cu gemeni, tripleți sau multipleți să beneficieze de un sprijin temporar. Adică până micuții împlinesc șase luni. Legea privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor ar urma să fie completat cu un nou articol, articolul 51, cu următorul cuprins:
„Persoanele îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copiilor născuți dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, în condițiile art. 5, pot opta, o singură dată, la cerere, pentru unul din următoarele drepturi:
angajarea unei persoane de îngrijire pentru a ajuta părinții în creșterea și îngrijirea copiilor;
efectuarea concomitentă a concediului pentru creșterea copiilor de către cei doi părinți, dacă ambii îndeplinesc condițiile prevăzute la art.2 alin. (1), caz în care se include și perioada prevăzută la art.l 1 alin.(l) lit.a)”.
Cererea în urma căreia părinții pot beneficia de acest sprijin va trebui să fie depusă în termen de 10 zile de la obținerea biletului de externare din spital la primăria comunei, orașului, municipiului sau sectoarelor municipiului București, pe raza căreia solicitantul își are domiciliul.