Atelier de film pentru adolescenți. Ce ai de făcut pentru a participa
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani care locuiesc în Timișoara sunt invitați la Meet, Point & Shoot, un atelier de film organizat de One World Romania – Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului și asociația cu același nume.
Din cele 16 locuri disponibile, opt sunt rezervate pentru participanții refugiați sau imigranți, cu scopul de a contribui la incluziunea socială a acestora în România și de a crea noi contexte de schimb intercultural. Atelierul va avea o durată de cinci zile și se va desfășura în perioada 23 – 27 septembrie, la Casa LOGS, pe strada Țebea, nr. 12, Timișoara. Termenul limită de înscriere este 8 septembrie. Pentru a aplica tot ce trebuie să faci e să completezi, în limba engleză, formularul disponibil aici.
Atelierul va fi coordonat de doi cineaști cu experiență în domeniul filmului documentar. Este vorba despre Ana Gurdiș, regizoare de film documentar, și Lucian Mircu, scenarist și regizor. Atelierul continuă tema festivalului One World Romania de anul acesta, „Alege!”, îndemnând adolescenții să aleagă cum privesc imaginile care îi înconjoară, într-un format non-competitiv, în cadrul căruia sunt încurajate lucrul în echipă, curiozitatea și autocunoașterea prin dialog.
„Meet, Point & Shoot e pentru tine dacă vrei să înțelegi de ce unele imagini au impact asupra ta sau să creezi imagini care transmit un mesaj; dacă ai o pasiune pentru filme și vrei să descoperi alte perspective asupra lor; dacă ești o persoană care își pune mereu întrebări și vrei să-ți exersezi curajul de a vorbi în public; dacă simți că te atrag subiectele legate de drepturile omului sau filmul documentar și vrei să afli mai multe despre ele”, transmit organizatorii.
Detalii despre atelier
Pe parcursul celor cinci zile de atelier, exercițiile de filmare vor fi realizate cu telefonul mobil sau cu camerele de filmat ale participanților, dacă aceștia le dețin, iar cele de montaj pe laptop-urile participanților. În cazul în care participanții nu dețin aceste echipamente, organizatorii le vor asigura. În urma selecției, participanții trebuie să confirme că sunt disponibili în perioada de desfășurare pentru un program intensiv care va începe în fiecare zi la ora 10:00 și se va termina la ora 18:00, cu o pauză de masă de o oră. Masa de prânz va fi asigurată de către organizatori pe toată durata atelierului.
Participanții cu vârste sub 18 ani trebuie să pună la dispoziția organizatorilor o declarație semnată de un părinte / tutore legal prin care aceasta / acesta își dă acordul ca minorul selecționat să participe la programul educațional. De asemenea, cei selecționați vor primi o scutire scrisă sau / și telefonică, după caz, pentru a le permite să lipsească motivat de la cursuri.