Cronică la opereta Țara Surâsului. Reporter special, Sonia Robac, 16 ani, Liceul de Arta „Ion Vidu” Timișoara
Reporterul nostru special Sonia Robac, elevă la Liceul Ion Vidu, a fost prezentă la Festivalul de Operă și Operetă organizat recent în Parcul Rozelor de către Opera Naționala Română Timișoara. Sonia a realizat o cronică la opereta Țara Surâsului
Această operetă necesită o interpretare sensibilă și nuanțată, atât din partea soliștilor, cât și a orchestrei. Opera Națională Română din Timișoara ne-a oferit și în acest an, la ediția a XIX-a a Festivalului de Operă și Operetă, o experiență muzicală deosebită și o poveste profund emoționantă, transmisă de artiști versatili și expresivi, ce au combinat muzica, teatrul și dansul într-un mod unic și captivant.
O poveste de dragoste imposibilă
Opereta Țara surâsului (titlul original: Das Land des Lächelns) este compusă de Franz Lehár, libretul: Ludwig Herzer, Fritz Löhner și a fost structurată în trei acte în versiunea originală. A avut premiera în 1929/1923 (anul diferă în uncție de sursă) și a rămas în repertoriul teatrelor de operetă din întreaga lume, datorită mesajului său atemporal și a frumuseții muzicii. Iilustrează o poveste de dragoste imposibilă, marcată de diferențele culturale și de conflictul dintre tradiție și dorința individuală.
Povestea începe în Viena, unde Lisa, fiica contelui Lichtenfels, se îndrăgostește de prințul Sou-Chong, un nobil chinez aflat în capitala austriacă. Dragostea lor este reciprocă și intensă, astfel încât Lisa decide să plece împreună cu Sou-Chong în China, renunțând la viața ei din Austria.
Tristețe mascată de zâmbete
Ajunși în China, cei doi se căsătoresc. Lisa descoperă că viața acolo este foarte diferită de cum era ea obișnuită, fiindu-i greu sa se adapteze. Sou-Chong, deși îndrăgostit de Lisa, trebuie să respecte tradițiile și obligațiile impuse de cultura sa. Una dintre acestea este că, având poziția de prim-ministru, trebuie să se căsătorească cu trei prințese manciuriene. Acest lucru o întristează pe Lisa și îi dă de gândit. Simțindu-se trădată și nefericită într-un palat unde nu se simțea bine primită, începe să realizeze că dragostea lor nu poate supraviețui în fața acestor bariere culturale și sociale.
În cele din urmă, Lisa decide să se întoarcă acasă, fiind ajutată de Mi, sora prințului, și Gustav von Pottenstein, un vechi prieten care a urmat-o la Pekin ca atașat militar. Sou-Chong, deși încă o iubește, îi permite să plece. Opereta se încheie cu despărțirea lor tristă. Sou-Chong rămâne singur în “Țara surâsului”, un loc unde tristețea este mascată de zâmbete.
Text și foto – Sonia Robac, 16 ani, Liceul de Arta „Ion Vidu” din Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.