În aceste zile la Timișoara au loc 4 spectacole de circ și clovni, în locuri neconvenționale. Asociația LOGS este cea care a organizat aceste spectacole pentru a aduce zâmbetul pe buze și în alte cartiere ale orașului, nu doar în centru. Spectacolele sunt organizate pentru comunități mărginașe și pentru refugiați. Reportaj realizat la spectacolul ”Atacul clovnilor” din Parcul Petőfi Sándor din zona Freidorf. Un spectacol magic deoarece și-a îndeplinit scopul de a face oamenii să râdă și să unească spectatorii.
Locul în care urma să se desfășoare spectacolul a fost îngrădit și ornat foarte frumos. În așteptarea clovnilor, atât copiii din Ucraina, cât și cei care locuiesc în zonă au fost invitați la Atelierul de creație, unde au putut să se joace creativ. Au fost îndrumați de membrii Asociației LOGS. Copiii au fost așteptați cu mobilier conform vârstei lor, cu toate materialele necesare creației artistice, cu gustări, atât pentru ei, cât și pentru toți spectatorii.
Cei trei clovni au fost primiți în aplauzele micuților și părinților lor. Clovnii au început imediat să facă ghidușii și au provocat râsetele tuturor. A durat doar o oră și tuturor le-a părut rău că s-a terminat. A fost o oră magică în care spectactorii s-au conectat prin arta comediei. Un moment foarte vesel a fost când clovnul feminin Sabouny s-a căsătorit cu spectatorul Ilie și au invitat toți copiii să danseze la nunta lor.
După finalizarea spectacolului ȘTIRI PENTRU COPII a avut deosebita plăcere de a sta de vorbă cu managerul proiectului TRAF – Timișoara Refugee Art Festival 8, Iulia Molnar. Aceasta ne-a spus că trupa libaneză a mai fost chemată în urmă cu trei ani la Timișoara și a avut o reprezentație de mare succes. De aceea, și anul acesta au fost chemați în cadrul Festivalului de Refugiați pentru a provoca râsul și starea de bine celor care au nevoie.
Iulia Molnar ne-a spus cât de important este râsul într-o comunitate: ”Ne ajută să trăim mai frumos, să fim binedispuși într-o perioadă în care oamenii râd din ce în ce mai puțin sau chiar deloc. Râsul este foarte important în aceste vremuri dificile pe care le trăim și ne ajută să trecem prin viață”.
Ne-a mai spus că copul spectacolului a fost de a ”aduce împreună refugiați din diferite țări, dar mai ales din Ucraina, împreună cu comunități din oraș, de români. Ne-am orientat spre parcuri, nu din centru, unde oricum se întâmplă multe lucruri, ci spre parcuri unde sunt rare astfel de momente în care se întâmplă ceva. Acesta este scopul proiectului, să se ducă în zone în care oamenii nu beneficiază atât de des de activități culturale”. Iulia Molnar a descris magia circului ca fiind ”mister, conexiune între oameni și bună dispoziție”.
Am fost foarte încântați să o intervievăm pe directoarea Asociației Clown Me In, Sabine Choucair (Liban) pe numele de scenă Sabouny. Ne-a făcut să râdem cu inima până la urechi alături de colegii ei, Samer Sarkis (numele de clovn – Semsoum) și Layal Ghanem (numele de clovn feminin – Louli). Mulțumim Iuliei Molnar pentru traducerea întrebărilor.
Am întrebat-o pe Sabine ce îi place cel mai mult la meseria sa: ”Îmi place că îmi oferă o conexiune adevărată cu oamenii”. Cel mai frumos moment din carieră a fost când, după un spectacol într-un campus studențesc sportiv, un spectator i-a spus că i-a plăcut mai mult spectacolul de circ decât fotbalul.
Am vrut să știm dacă un clovn este mereu vesel: ”Sunt ca toată lumea. Sunt multe zile în care sunt tristă și sunt zile în care sunt fericită. Pentru că noi lucrăm în locuri triste, de multe ori mă întristează situațiile în care se află oamenii. Faptul că eu sunt clovn nu îi ajută doar pe cei din jurul meu, ci mă ajută și pe mine”. Totodată, Sabine ne-a explicat că această meserie este la fel peste tot, în toate țările, deoarece este o artă a non-limbajului, a râsului care este ”limba de circulație mondială”. Indiferent din ce țară suntem, toți oamenii au nevoie să râdă.
Îi place foarte mult România deoarece este o țară care primește refugiații cu căldură și este o țară frumoasă care merită vizitată.
Spre final am fost foarte curioși să aflăm ce trebuie să facă un copil care visează să devină clovn. Sabine ne-a enumerat pașii pe care i-a făcut ea în carieră, și anume: studii universitare, patru ani Facultatea de Teatru, trei ani clowning și doi ani Terapie Socială. Cu toate aceste studii, pentru fiecare spectacol ea se inspiră de la copii deoarece ”Toți copiii sunt clovni. Învățăm de la copii. Ei sunt onești, jucăuși și prezenți în moment. Exact așa trebuie să fie un clovn.”
Asociația LOGS promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți, folosește educația drept mijloc de integrare socială și luptă pentru drepturile tuturor oamenilor în mod egal. Spectacolele fac parte din proiectul Timișoara Refugee Art Festival, aflat la a 8-a ediție – un proiect susținut de Centrul de Proiecte a Municipiului Timișoara.
Acestea sunt susținute de trupa Clown Me In, originară din Liban și care activează din anul 2008. Atât în Liban, cât și în străinătate, această trupă luptă prin artă să distrugă inegalitatea dintre oameni, să spargă bariera lingvistică, să dea putere tuturor aflați în dificultate și să le încânte inimile cu năzbâtiile lor. Trupa are o deviză superbă, și anume ”Trimite-mă acolo unde este nevoie de dragoste!”, ceea ce spune totul despre scopul lor social.
Accesul este gratuit și liber!
Text și foto: Iulia Grigore, 11 ani, Școala Generală Nr. 7 „Sfânta Maria”
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
Magia Peniței Japoneze – o călătorie fascinantă în Țara Soarelui Răsare