O zi La Două Bufnițe. Despre arome, dietă culturală și voluntariat. Reportaj de Alex Simion, 17 ani
Pe strada Matei Corvin din Timișoara, printre diverse firme, răsare librăria „La Două Bufnițe”. Firma din fier forjat amintește de hanurile de odinioară, care erau o binecuvântare pentru drumețul ostenit. Tot așa și librăria este un popas pentru omul obosit de ciclicitatea cotideanului.
Librăria independentă „La Două Bufnițe” din Timișoara s-a deschis în data de 2 decembrie 2016, la inițiativa a două prietene din copilărie, Oana Doboși și Raluca Selejan. Cele două prietene, absolvente ale Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și-au propus să creeze un spaţiu cultural de referinţă, atât pentru timişoreni şi mediul artistic local, cât şi pentru turiştii care ne vizitează oraşul.
Cărți, cafea, muzică – rețeta perfectă
Atmosfera este una primitoare, mirosul de cafea proaspăt măcinată și de cărți îmbie cititorul la uitarea grijilor sale. Muzica din fundal este relaxantă, nederanjând clienții. Majoritatea preferă să fie surprinși de selecția vastă de romane, în loc să vină cu o listă. Adolescenții cumpără în mare parte cărți din secțiunea young adults, în timp ce adulții cumpără în cele mai multe cazuri cărți din colecția Polirom. Preferințele fluctuează în funcție de client. Cititorii care găsesc o carte bună se bucură de o ciocolată caldă sau de un ceai aromat.
Voluntariat pentru tineri
Librăria La Două Bufnițe oferă și un program de voluntariat pentru tinerii dornici să învețe ce presupune munca într-o librărie. Voluntarii sunt învățați cum se operează casa de marcat și criterile după care sunt ordonate cărțile la raft. De asemenea, sunt învățați cum să prepare diverse feluri de cafele. Inventariarea romanelor este o altă ocupație extrem de importantă. Pe lângă aceste îndeletniciri practice, tinerii sunt învățați ce presupune eticheta locului de muncă și care este relația dintre vânzător și client. O altă lecție importantă este cum să-ți împarți sarcinile cu colegii tăi. Ca voluntar lucrezi cu diferite categorii de romane, fiind astfel expus la mai multe genuri literare, îmbogățindu-ți dieta culturală. În ciuda stereotipului cum că adolescenții și copiii nu mai sunt interesați de lumea cărților și de bucuria cititului, librăria este mereu vizitată de aceștia.
Libraria „La Doua Bufnite’’ este o oază culturală, unde omenii de toate vârstele se pot bucura de o selcție diversă de romane și unde tinerii pot învăța cum este administrată o librărie.
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.