Copiii, afectați de căldură mai mult decât adulții
Unu din cinci copii – sau 466 de milioane în total – locuiește în zone în care numărul de zile extrem de călduroase este cel puțin dublu anual față de acum șase decenii, conform unei noi analize a UNICEF. Copiii sunt afectați de căldură mai mult decât adulții iar în multe țări nu există infrastructură pentru a-i proteja.
Folosind o comparație între media anilor 1960 și cea din 2020-2024, analiza lansează un avertisment dur cu privire la viteza și amploarea cu care zilele extrem de călduroase – de peste 35 de grade Celsius – sunt în creștere pentru aproape o jumătate de miliard de copii din întreaga lume. Mulți dintre aceștia nu au infrastructura sau serviciile necesare pentru a face față.
În lume
Analiza examinează, de asemenea, datele la nivel de țară și constată că, în 16 țări, copiii se confruntă acum cu mai mult de o lună de zile extrem de caldă în plus față de acum șase decenii. În Sudanul de Sud, de exemplu, copiii au parte de o medie anuală de 165 de zile extrem de călduroase în acest deceniu, comparativ cu 110 zile în anii 1960, în timp ce în Paraguay numărul zilelor extrem de călduroase a crescut de la 36 la 71.
În România
Pentru România, datele arată o dublare a numărului de valuri de caniculă de la 5,63 în anii 1960 la 10,59 în anii 2020. Severitatea valurilor de caniculă a crescut, de asemenea, de la 1,95 grade Celsius în urmă cu șase decenii la 2,4 grade în deceniul actual. De asemenea, s-a înregistrat o creștere a duratei valurilor de căldură de la o medie de 4,29 zile în 1960 la 5,05 în prezent. Analiza arată că, pentru mai mult de jumătate dintre copiii români, frecvența valurilor de căldură și numărul zilelor de căldură extremă au crescut cu 100% și, respectiv, 200% începând cu anii 1960.
Vulnerabilitate mai mare la căldură
„Copiii nu sunt adulți mici. Corpurile lor sunt mult mai vulnerabile la căldură extremă. Temperatura corpurilor lor crește mai repede și au nevoie de mai mult timp pentru a se răcori. Căldura extremă este deosebit de periculoasă pentru bebeluși din cauza ritmului lor cardiac mai rapid, astfel încât creșterea temperaturilor este cu atât mai îngrijorătoare în cazul copiilor”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.