MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Cum a supraviețuit cea mai bătrână balenă cu cocoașă din lume
Luna trecută, un cercetător care se afla în Alaska și fotografia balene, a avut parte de surpriza vieții lui. Acesta s-a reîntâlnit cu un mascul pe care l-a fotografiat în 1972 și care nu credea că mai trăiește. Astăzi, în cadrul rubricii MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, vorbim despre cum a supraviețuit atâția ani cea mai bătrână balenă cu cocoașă din lume.
Coada unei balene cu cocoașă este la fel de unică ca o amprentă digitală. Canelurile de la capătul cozii au margini solzoase care variază de la o balenă la alta. Partea inferioară prezintă modele distincte alb – negru care marchează balena pentru toată viața. Cea mai bătrână balenă cu cocoașă are și nume. Se numește Old Timer și a fost fotografiat în urmă cu 52 de ani. Luna trecută, când Adam Pack, cercetător în domeniul mamiferelor marine, fotografia balene în Frederick Sound din Alaska, și-a recunoscut instant vechiul prieten.
Cercetătorul s-a mai întâlnit cu Old Timer și în 2015, dar nu credea că a supraviețuit valului de căldură record, care a durat un an de zile. Atunci, zeci de păsări de mare și mamifere marine, inclusiv balene cu cocoașă, au murit. Dar iată că, după nouă ani, cei doi s-au întâlnit din nou. „A fost înduioșător, pentru că mi-am dat seama că nu muriseră toate balenele bătrâne. Unele dintre ele au supraviețuit”, a explicat cercetătorul, potrivit nytimes.com.
Misterul supraviețuirii
Deși este un motiv de bucurie faptul că Old Timer încă înoată în voie, cercetătorii urmăresc să deslușească cum e posibil ca unele balene să supraviețuiască în condiții dificile. Mai multe populații de balene cu cocoașă trăiesc în Pacificul de Nord. Old Timer face parte dintr-o populație care își petrece iernile reproducându-se în apele din jurul Hawaiului și verile în Alaska. Se hrănește cu pește și mici animale asemănătoare creveților, cunoscute sub numele de krill. Aceste balene cu cocoașă au făcut obiectul unui studiu științific continuu, care a început în 1976, când un cercetător în domeniul mamiferelor marine, Louis Herman, a început să fotografieze balenele și coamele lor distinctive.
Studiul intră acum în era învățării automate, cu ajutorul unei platforme online numite Happywhale. Ea colectează fotografii cu coada balenelor de la oameni de știință și de la persoane din întreaga lume. Baza de date Happywhale conține în prezent aproximativ 1,1 milioane de imagini cu mai mult de 100 000 de exemplare de balene cu cocoașă. Algoritmii de potrivire a fotografiilor, alimentați de inteligența artificială, ajută la identificarea automată a balenelor din fotografiile trimise, ajutând oamenii de știință de pe teren sau alte persoane care au nevoie să caute observații anterioare ale unui anumit animal.