Ca-n filmele americane! Ce pățesc copiii care nu sunt cuminți la ore
Comportamentul neadecvat în timpul orelor va fi sancționat diferit începând cu acest an școlar. Statutul Elevului, care a fost trimis de Ministerul Educației spre publicare în Monitorul Oficial, explică ce pățesc copiii care nu sunt cuminți la ore.
Nu de puține ori se întâmplă ca profesorii să se plângă de elevi care au un comportament nepotrivit și deranjează orele de curs. Începând cu anul școlar 2024 – 2025, cadrele didactice pot trimite elevul în cauză într-o altă sală, în care este supravegheat de un alt profesor. Este vorba de așa zisa „sală de detenție”, termen care nu apare de fapt nicăieri în Statutul Elevului.
„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu”, transmit reprezentanții Ministerului Educației. În aceste cazuri sunt obligatorii supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar, precum și informarea părintelui. Cadrul didactic poate lua decizia de a trimite elevul care nu a avut un comportament adecvat în respectiva sală doar pentru propria oră de curs. De asemenea, elevului nu i se consemnează absență.
Decizia a fost luată, însă modalitatea de aplicare va fi decisă de fiecare unitate de învățământ, în funcție de posibilități. „Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente”, mai transmit reprezentanții Ministerului Educației.
Telefoanele mobile, interzise
Tot în Statutul Elevului se vorbește și de telefoanele mobile. Elevii nu au voie să le utilizeze în timpul orelor, cu excepția în care sunt folosite în scop educativ, cu acordul cadrului didactic. În caz contrar, pot rămâne fără ele. „Nerespectarea interdicției poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”, explică reprezentanții Ministerului Educației.