PRIN LUMEA MODEI. Uniforme care s-au remarcat la Jocurile Olimpice, de-a lungul timpului
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre marii designeri care s-au implicat de-a lungul timpului în realizarea uniformelor pentru Jocurile Olimpice.
Având în vedere că ediția de anul acesta a Jocurilor Olimpice este găzduită de Paris, moda este în centrul atenției. Berluti, brandul francez care produce articole de îmbrăcăminte, s-a ocupat de ținutele reprezentanților Franței. Maison Chaumet a proiectat medaliile, Louis Vuitton a realizat tăvile în formă de tablă de șah pe care sunt acestea prezentate, iar Moët & Chandon este furnizorul oficial de șampanie.
Nerăbdătoare să își demonstreze propriile abilități în materie de modă, țările concurente au apelat la mari designeri, printre care Ralph Lauren și Giorgio Armani, precum și la nume de viitor precum Labrum și JUST IN XX, pentru a-și crea uniformele pentru evenimentul din acest an.
Uniforme care s-au remarcat de-a lungul timpului
De-a lungul timpului reprezentanții țărilor participante la Jocurile Olimpice au apelat la designeri care să le realizeze cele mai frumoase uniforme. În 1968, Mexic, în calitate de țară gazdă a Jocurilor Olimpice, a apelat la Irma Dubost și Julie Murdoch. De asemenea, logo-ul grafic a fost realizat de arhitectul Pedro Ramírez Vázquez. Mai târziu, în 1976, reprezentanții Statelor Unite ale Americii s-au remarcat prin ținutele realizate de Halston. Făcând abstracție de hainele sport învechite, designerul a ales să reprezinte steaua și dungile prin costume relaxate din anii ’70, cu cravate roșii pentru băieți și fermoare albe cu poșete roșii și baticuri șic pentru fete.
Jocurile Olimpice din 1992, găzduite la Barcelona, au marcat primele jocuri la care Lituania a participat ca națiune, după ce își sărbătorise independența cu doi ani înainte. Uniforma echipei a fost realizată atunci de Issey Miyake. „Când mă gândesc la ce ar trebui să fie hainele în viitor, cred că hainele sport sunt cele mai inovatoare și diverse. Se concentrează pe senzația proaspătă a funcției, culorii, materialului etc.”, a declarat Miyake la acea vreme, potrivit dazeddigital.com.
Alte ținute care au furat priviri
Pentru a avea un impact maxim la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, Japonia și-a ținut uniforma secretă până în ultima clipă, dezvăluind-o sportivilor abia înainte de ceremonia de deschidere. O mare de pelerine în culorile curcubeului au fost cireașa de pe tort a uniformelor negre simple ale Japoniei. În 2012, Jocurile Olimpice au avut loc la Londra pentru prima dată în 64 de ani. Perfectă pentru vara neobișnuit de caldă, designerul britanic Stella McCartney a făcut echipă cu Adidas pentru a crea o colecție de îmbrăcăminte sport sexy, strâmtă, croită. Păstrând simplitatea, McCartney s-a inspirat din steag.
Pentru uniforma Jamaicăi din 2012, PUMA a apelat la fiica lui Bob Marley, Cedella Marley, pentru a colabora la design. Încurajându-i pe purtători să combine și să asorteze, defilarea atleților la ceremonia de deschidere a fost o expresie individuală a personalității. În 2016, Cuba a apelat la designerul francez de încălțăminte Christian Louboutin pentru a-și crea uniformele. În colaborare cu Henri Tai, fost jucător de handbal și fondator al Sporty Henri, look-urile au fost create cu contribuția sportivilor.
Veteranul modei Giorgio Armani a fost designerul din spatele uniformelor Italiei din 2012 până în prezent. În 2020, Telfar Clemens s-a ocupat de ținutele sportivilor care au reprezenta Liberia. Concepute în colaborare cu partenerul de creație Babak Radboy, ținutele unisex au prezentat body-uri și maiouri asimetrice semnate în culorile roșu, alb și albastru ale țării, cu o singură stea care face trimitere și la steagul țării.
Anul acesta, din punct de vedere al ținutelor, s-au remarcat țările Mongolia și Haiti. De uniformele sportivilor din Mongolia s-au ocupat surorile Michel și Amazonka Choigaalaa din spatele mărcii Michel & Amazonka, iar de cele ale sportivilor din Haiti s-a ocupat designerul italo-haitian Stella Jean.