Locuri de poveste din România. Cel mai frumos traseu de mers cu bicicleta, descoperit de americani
Traseul de 1.400 km care traversează țara pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, a fost inclus de revista americană Time în topul celor mai frumoase destinații din lume în 2024. Astăzi, în cadrul rubricii Locuri de poveste din România, vorbim despre cel mai frumos traseu de mers cu bicicleta, sau pe jos, din țară: Via Transilvanica.
Țara noastră are o mulțime de locuri spectaculoase. Ele pot fi admirate, cel mai bine, fie la pas, fie cu bicicleta. Traseul Via Transilvanica, numit „drumul care unește”, este un traseu de lungă distanță gândit de Asociația Tășuleasa Social și inspirat din povestea altor astfel de trasee din Europa, America de Nord și nu numai. Dar, înainte de toate, este un proiect social. Accentul cade pe comunitate.
„Proiectul își propune să scoată la lumină locuri din țară, aparent uitate de lume și depopulate major, din cauza limitărilor economice, și să le ofere viață. Viața pe care o aduc cu ei, drumeții cu rucsacul în spate, care după o lungă zi de umblat pe cărări, așteaptă un minim de ospitalitate și măcar o față primitoare, cu care să împărtășească povești. Despre asta este drumul care unește”, se arată pe site-ul Via Transilvanica.
Cum îți organizezi cât mai bine călătoria
Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. De asemenea, e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. În total, Via Transilvanica parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România. Traseul pune în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual. Bornele formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume.
Fie că alegi să mergi pe jos sau cu bicicleta, e foarte important să fii organizat. Via Transilvanica pune la dispoziția iubitorilor de drumeții atât o hartă detaliată, pe care o puteți consulta aici, cât și un ghid util. Acesta este disponibil în cinci limbi: română, engleză, maghiară, germană și spaniolă. El poate fi descărcat gratuit de aici.
„Ghidul conține un capitol introductiv de sfaturi generale, apoi descrierile detaliate ale traseului, împărțit nu doar pe cele șapte ținuturi, dar chiar pe zile, astfel încât planificarea drumeției să fie intuitivă. Am estimat dificultatea și durata traseului cu gândul că aproape oricine ar putea să îl parcurgă. Pentru fiecare zi de traseu, ghidul pune la dispoziție harta, profilul cu diferența de nivel, informații legate de infrastructură. Inclusiv cazare, informații turistice și o descriere a traseului”, se mai arată pe site-ul Via Transilvanica.
Pe lângă ghid mai există și o serie de cinci filmulețe. Ele, la fel, te ajută să te pregătești de traseu. Acestea răspund la întrebări precum „Ce îmi pun în rucsac?”, „Cum mă îmbrac?”, „Care e treaba cu câinii? Dar cu urșii?” și sunt disponibile aici.