Atunci când făceau piramide, egiptenii împărțeau anul ca noi
Una din asemănările dintre noi și egipteni este legată de calendar. Atunci când făceau piramide, egiptenii împărțeau anul aproape ca noi. Calendarul avea 12 luni de 30 de zile fiecare, iar la finalul anului au mai adăugat cinci zile de petrecere, ajungându-se astfel la 365 zile.
Calendarul civil egiptean a fost introdus mai târziu în istorie, probabil în scopuri administrative și contabile mai precise. Acesta consta în 365 de zile organizate în 12 luni a câte 30 de zile fiecare, cu încă cinci zile epagomenale (zile care apar în afara construcției temporale obișnuite) grupate la sfârșitul anului. Aceste zile erau socotite uneori drept a 13-a lună a anului. Nu s-a încercat introducerea unei zile bisecte pentru a compensa decalajul de o zi la fiecare patru ani. În consecință, calendarul civil se rotea lent în funcție de anotimpuri. Realiza un ciclu complet prin calendarul solar după 1.460 de ani (denumit ciclu sothic).
Cine a modificat calendarul egiptean
Calendarul a fost derivat din calendarul lunar (folosind luni) și din fluctuațiile agricole sau ale Nilului (folosind anotimpuri). Calendarul civil a servit guvernului și administrației, în timp ce calendarul lunar a continuat să reglementeze afacerile religioase și viața de zi cu zi. Lunile au fost denumite după cele din calendarul lunar, iar ambele sisteme de calcul au fost menținute pe tot parcursul perioadei faraonice. Potrivit britannica.com, anul civil era împărțit în trei anotimpuri, traduse în mod obișnuit prin: Inundație, când Nilul revărsa terenurile agricole; Ieșire, perioada de plantare când Nilul se întorcea în albia sa; și Deficiență, perioada de apă scăzută și recoltă.
În secolul al IV-lea î.e.n. a fost conceput un calendar lunar schematizat pe 25 de ani. El a fost realizat după modelul calendarului civil, pentru a determina în limite precise începutul lunilor, fără a ține seama de observarea efectivă a semilunii în descreștere. Calendarul civil egiptean a fost modificat de Iulius Cezar în jurul anului 46 î.Hr. prin adăugarea unei zile bisecte care are loc o dată la patru ani. Sistemul revizuit stă la baza calendarului occidental încă utilizat în epoca modernă.