Povestea magnoliilor. Azi ne bucurăm de aceste flori datorită… gândacilor
La începutul fiecărui an, când se termină frigul iernii și zilele încep să se încălzească încet, printre primele plante care ne bucură privirea cu florile ei spectaculoase se numără magnolia. Povestea magnoliilor începe acum mai bine de 90 de milioane de ani, iar azi ne bucurăm de aceste plante datorită… gândacilor.
Magnoliile încep să se deschidă în martie și continuă să înflorească pe tot parcursul anului, exprimându-se în mod unic în numeroasele lor specii care provin din întreaga lume. Potrivit gardens.si.edu, magnoliile au evoluat pe Pământ în urmă cu 95 de milioane de ani, în perioada Cretacicului. În timp ce la acea vreme existau dinozauri, albinele încă nu existau. Așadar, magnoliile erau polenizate de insecte străvechi pe care azi noi le numim gândaci.
Părțile feminine ale florii, care se numesc carpele, sunt foarte rezistente, iar astfel este evitată deteriorarea florii atunci când gândacii sunt în căutarea polenului. De asemenea, carpele imită staminele (părțile masculine ale florii), ceea ce-i păcălește pe gândaci să petreacă mai mult timp pe floare și să asigure polenizarea. La magnolii, petalele și sepalele (frunzele care alcătuiesc învelișul extern al florii) sunt similare ca mărime, formă și culoare. Majoritatea florilor au o distincție între petale, care tind să fie părțile florale colorate pe care le admirăm. Magnoliile sunt recunoscute și după fructul lor, care reprezintă un ansamblu de foliculi în formă de con. Aceste conuri variază ca mărime în funcție de specie.
De unde vine denumirea
Numele plantei nu a fost ales întâmplător. Cel care a „botezat-o” a fost botanistul Charles Plumier. Botanica este modul științific prin care clasificăm și înțelegem relațiile dintre plante din punct de vedere evolutiv. Pierre Magnol a fost un botanist care a lucrat în secolul al XVII-lea și tot el a reușit să grupeze plantele într-o familie, găsindu-le caracteristici similare. Pentru a onora munca sa botanică, Charles Plumier a denumit genul Magnolia și familia Magnoliaceae după Pierre Magnol, în 1703.