Copiii din Alba se recuperează medical cu ajutorul roboților. Cum arată aceștia
Asociația „Un Pas Înainte Alexandra” a dotat centrele de recuperare din Aiud cu un sistem unic în țară. De-acum, copiii din județul Alba se recuperează medical cu ajutorul roboților. Cum funcționează sistemul Lokomat Pro Combo.
Recuperarea neuromotorie asistată de roboți este o terapie folosită în Occident de câteva decenii pentru recuperarea pacienților cu diferite afecțiuni neurologice. În țara noastră, aceste sisteme robotice medicale au apărut relativ recent. Un astfel de exemplu este Lokomat, un sistem robotic pentru reeducarea funcțională a mersului la pacienții cu afecțiuni neurologice. Investiția de la Aiud, care se ridică la aproape un milion de euro, include un sistem robotizat de recuperare a membrelor superioare. De asemenea, acesta este dotat și cu un exoschelet motorizat, pentru pacienții care își pot susține singuri greutatea corporală în timp ce exersează mersul.
Lansat în 2001 și produs de celebra firmă Hocoma, Lokomat este unul dintre cele mai vechi sisteme robotice de recuperare. Are o eficacitate demonstrată de-a lungul a peste două decenii, în cercetări și în practica clinică. Aparatul este destinat pacienților cu deficite severe și moderate de mers cauzate de accidente vasculare cerebrale, paralizii cerebrale, traumatisme cranio – cerebrale sau vertebro – medulare.
Avantajele terapiilor asistate de roboți
Terapiile asistate de roboți au avantajul posturii verticale a pacientului fără asistență din partea kinetoterapeutului. Un alt avantaj este reprezentat de creșterea duratei și a frecvenței ședințelor de recuperare. Spre deosebire de un kinetoterapeut, roboții nu obosesc. Astfel, pacientul poate exersa mai mult mersul pe jos cu ajutorul unui robot. De asemenea, atunci când sunt conectați la orteza robotică pacienții nu mai trebuie să suporte propria greutate și se pot concentra asupra mersului. Robotul Lokomat Pro Combo a fost instalat în cadrul centrului de recuperare pentru copii al Asociației „Un pas înainte, Alexandra”. De acesta vor beneficia atât copiii, cât și adulții, sistemul fiind echipat cu ortezele necesare pentru fiecare tip de pacient.
„Suntem foarte bucuroși că am reușit să aducem în România un astfel de robot pentru recuperarea neuromotorie a copiilor și adulților cu afecțiuni sau traumatisme neurologice. Diferența majoră dintre terapia clasică și cea asistată de roboți este intensitatea. Numărul de repetiții crește de la zeci la sute de pași pe ședință. O ședință de terapie durează astfel 30 – 40 de minute, la care se adaugă încă 7 până la 15 minute pentru poziționarea pacientului în sistem.
În plus, acesta primește feedback motivant cu ajutorul a diferite jocuri terapeutice adaptate fiecăruia. Acesta este un aspect esențial, deoarece recuperarea este de obicei de lungă durată. Mai ales pentru copiii cu probleme neuromotorii, fiind necesară toată viața. Este extrem de important ca pacientul să aibă încredere că lucrând împreună cu terapeuții își va putea recăpăta cel puțin parțial funcțiile motorii, astfel încât să nu mai fie complet dependent de ajutorul celor din jur”, spune Mirela Popa, președinta asociației.