Despre linogravură și cum putem proteja mediul prin artă
ȘTIRI PENTRU COPII a vizitat un atelier de linogravură organizat recent la Galeria 3 Bastion în Timișoara. Organizatoarea evenimentului, artista Mimi Ciora, ne-a povestit mai multe despre acest tip de artă și despre pasiunea ei. La atelier s-au predat mai multe tehnici de linogravură, iar la final participanții, tineri cu vârsta între 20 și 30 de ani, și-au putut lua lucrările acasă.
Cum putem proteja mediul prin artă
Ce tehnică de linogravură folosiți?
Mimi Ciora: Linogravura este o tehnică a gravurii. Este una dintre tehnicile specifice, pe lângă gravura în lemn, piatră și stenografie. Se deosebește de alte tehnici de gravură pentru că este de tip tipar înalt. Atunci când gravezi rămâne alb, așa trebuie și gândit. Timpul de creare al unui tablou este diferit, depinde de dimensiune și technică. În linogravură și gravură procesul durează chiar și o lună, pentru că prima oară se schițează desenul, apoi e transportat pe placă, se folosește dalta pentru a da jos materialul de care nu mai este nevoie apoi se imprimează.
Cât de dificilă este această artă și la ce trebuie să fie atenție cei care vor să facă linogravuri?
Mimi Ciora: Pentru un începător linogravura poate fi dificilă. Trebuie să fie atent la mai multe aspecte, cel mai dificil e că trebuie să gândești mereu în oglindă. Mai trebuie să fii atent și cu dalta, aceasta poate răni artistul destul de grav.
Este costisitoare?
Mimi Ciora: Linogravura poate fi o tehnică costisitoare, din cauza materialelor. Acestea sunt placa, uneltele, creioanele, hârtie, hârtia transparentă pentru a inversa imaginea, hârtie de tip indigo, dalte specifice linogravuri, rolă de cauciuc, cerneală tipografică sau pe bază de apă care se usucă mult mai ușor decât cerneala tipografică și hârtia de orez.
Cum este protejat mediul înconjurător prin artă?
Mimi Ciora: Prin artă înțelegem mai bine problemele. Este și un proces creativ, care îi face pe oameni mai apropiați de mediul înconjurător, dar și de artă. Unele lucrări conțin mult plastic, ceea ce este dăunător pentru planetă. De aceea încearcăm să folosim cât mai puțin plastic și hârtie în lucrările noastre.
Ce recomandați?
Mimi Ciora: Recomand refolosirea materialelor și reciclarea acestora. Există materiale toxice care sunt folosite în artă, cum ar fi rășina sintetică, E utilizată adesea de artiștii care se ocupă cu arta contemporană, dar este foarte dăunătoare pentru mediu. Lucrările vechi ar puteai reciclate sub forma unor cărți, să li se dea o altă formă.
Ce spun participanții
“Am ales acest atelier pentru că voiam să experimentez linogravura. Explicațiile au fost foarte pertinente, am văzut cum se face, avem toate detaliile, avem toate elementele pentru a crea”, ne-a spus Andreea, 35 de ani.
Robert: Robert, 26 de ani, ne-a spus că nu a mai făcut niciodată linogravură, dar că a participat la alte ateliere la Bastion. Fiind IT-ist de profesie, ne-a mărturisit că este prima oară când “bagă degetul în artă”.
Atelierul de linogravură a fost conceput pe baza programului educațional Culture Quest despre care putet;i afla mai multe aici. A fost ales acest tip de gravură pentru că se poate multiplica nu printr-un format digital, ci unul manual și este mult mai eco-friendly decât printatul în care s-ar folosi multă hârtie. Atelierul a fost de fapt o muncă în echipă, în care participanții au socializat, astfel bucurându-se și de artă dar și ajutând planeta.
Dicționar
Tiparul înalt este un procedeu de imprimare a textului și imaginilor unde suprafața activă a clișeului tipografic este reliefată față de suprafața neutră, spre deosebire de tiparul adânc unde suprafața activă este gravată în adâncime.
Articol realizat de echipa Eva Stanciu, 11 ani, Waldorf Timișoara și Mihai Butăriță, 12 ani, Scoala Generala Avram Iancu Nr. 19
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.