Ce este cianotipia. Interviu realizat de Cezara Ciucur, 11 ani, la un atelier inedit
Ați auzit vreodată de cianotipie? Cezara Ciucur, 11 ani, a dorit să afle mai multe despre aceasta tehnică interesantă și a participat la un atelier de cianotipie – Fluid 2.0. organizat de Livia Mateiaș, o artistă vizuală din Timișoara interesată să aducă proiecte diferite în comunități locale. Acolo a stat de vorbă cu Sabina Suru, artist multimedia si manager cultural în București.
Despre atelier
În prima parte a atelierului s-a făcut o plimbare pe malul Begăi, în care participanții au cules flori și frunze. În a doua parte s-a acoperit foaia de lucru cu o soluție verde. După ce s-a uscat foaia au fost așezate florile și frunzele pe ea. Al treilea pas a fost presarea cu o sticlă a frunzelor și a florilor. În ultima etapă hârtia specială a fost spălată și înmuiată într-o soluție specială.
La acest atelier au fost participanți de toate vârstele, copii și bunici. Pentru toți a fost o experiență inediă. Cu lucrările rezultate se pot crea cărți poștale, bijuterii, chiar și un ierbar. Toate creațiile au fost realizate cu răbdare și multă imaginație.
Cezara Ciucur: Cum explicăm cianotipia pe înțelesul copiilor?
Sabina Suru: Cianotipia este cea mai veche tehnică de fotografiat. Ea a apărut din frustrarea pe care o aveau oamenii la gândul că noi nu putem arăta realitatea cum o vedem. Este de fapt o fotografie albastră.
Cezara Ciucur: Exista mai multe moduri de a realiza o cianotipie?
Sabina Suru: Nu există doar un singur mod de a realiza o cianotipie, deoarece ea a evoluat timp de două secole.
Cezara Ciucur: Cianotipia este artă sau știință?
Sabina Suru: Răspunsul este nici una, nici alta. Pentru că este o combinație între cele două. Meseria de cianotipist nu apare in nomenclator.
Dicționar:
Nomenclatorul este o listă cu meserii
Text de Cezara Ciucur, 11 ani, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.