În perioada 19-21 iulie 2024 a fost readusă la Timișoara atmosfera medievală prin ateliere și demonstrații, muzică live, povești, întreceri și serbări, un bal mascat medieval, prezentări de săbii și ținute cu temă istorică. A fost și un fastuos ospăț, un spectacol de teatru pirotehnic, confruntări militare și multe altele. Spectatorii de toate vârstele s-au bucurat de fragmente de istorie și de activitățile desfășurate, la care puteau fi chiar participanți.
O piesă de teatru în care poți urca pe scenă
Sonia Robac: Care este povestea din spatele acestui festival și cum a început totul?
Sergiu Galiș: Orașele mari au vestigii istorice și istorie. Timișoara evident are așa ceva, iar Festivalul Medieval aduce înapoi gloria trecutului pentru că merită, un oraș ca Timișoara, să aibă un mare Festival Medieval. Și iată că îl are. De șase ani, a fost singurul mare festival care s-a ținut și în pandemie, cu regulile care au fost atunci pe timp de molimă medievală, la Festivalul Medieval. Și acum, iată ce atmosferă!
Sonia Robac: Astfel de festivaluri există în mai multe orașe din țară. Cu ce se deosebește acesta de la Timișoara?
Sergiu Galiș: Se deosebește prin faptul că e la Timișoara, dar în general toate orașele mari din România, dar și din străinătate, să știi că în România, această mișcare de reconstituire istorică e foarte puternică și publicul gustă trecutul, în țări care își prețuiesc eroii și își prețuiesc istoria. De aceea, aici se deosebește prin faptul că este un festival close up, adică iată, priviți publicul care este amestecat cu protagoniștii. E ca într-o piesă de teatru în care poți urca pe scenă.Totul se desfășoară în fața noastră, dar și în spatele nostru, și în stânga noastră, și în dreapta noastră. Priviți atmosfera! Acesta este Festivalul Medieval de aici.
Sonia Robac: Care au fost principalele atracții ale ediției din acest an?
Sergiu Galiș: În acest an am continuat tradiția Turnirului celor patru cavaleri, avem banchetul, care acum se desfășoară mult mai bogat și mai colorat, avem prezența regelui Sigismund și a reginei Barbara de Cilli, care sunt interpretați de reenactori senzaționali din Slovacia, și toate aceste zone din jurul castelului care sunt animate. De la tavernă, până la scenă și până la arenele de luptă, toate sunt din ce în ce mai populate, și publicul e tot mai numeros an de an.
Autenticitate 100%
Sonia Robac: Cum ati reușit să recreați atmosfera medievală? Ce aspecte sunt cele mai importante pentru autenticitate?
Sergiu Galiș: Autenticitate este absolut esențială, pentru că există multe festivaluri pe care adevărații reenactori le consideră kitsch. De aceea, eu de exemplu, port un tricou pe care scrie “Herald”. Nu sunt un interpret istoric. Ei sunt, și tot ceea ce fac, ceea ce poartă, ceea ce investesc, este autentic. Este exact așa cum a fost atunci. Vin cu nasturi de plastic? N-am ce căuta, trebuie să fie de os. Ținutele, de asemenea, sunt conform croiului și materialelor folosi de atunci. La fel și atmosfera și la fel și tot ceea ce înseamnă acești oameni. Ei înșiși trăiesc în trecut.
Sonia Robac: Care este cel mai memorabil moment din istoria festivalului pentru dumneavoastră?
Sergiu Galiș: Când și-a tăiat buza un băiat la luptă, și l-au dus să-l coase. Și nimeni nu a crâcnit sau nimeni nu s-a speriat. De exemplu, când tatăl și-a înfruntat fiul în arena de Buhurt și și-a dorit din toată inima ca fiul său să-l învingă. Băiatul avea 17 ani. Buhurt înseamnă luptă reală. Și multe astfel de momente sau acest turnir al menestrelilor incredibil.
SoniaRobac: Cum vă simțiți în timpul festivalului, când vedeți toată munca depusă concretizându-se?
Sergiu Galiș: Eu nu văd toată munca concretizandu-se, voi vedeți, publicul vede munca depusă. Eu sunt sigur că o să-mi iasă și rezolv orice problemă apare, nu știu cum rezolv cu ploaia… am oprit-o, tocmai am oprit-o … e Sfântul Ilie și trebuie să avem furtună. Doar că aducem noi furtuna aici în fața scenei.
Sonia Robac: Dacă ați putea să vă întoarceți în timp, ce perioadă ați alege și de ce?
Sergiu Galiș: Început de secol XVIII, pentru că acolo mă regăsesc. Aici sunt cu câteva secole mai devreme.
Dicționar:
Reenactor este o persoana care participă la recrearea evenimentelor istorice
Herald era un dregător la curțile suveranilor din Evul Mediu, care avea sarcina de a purta insignele monarhilor sau ale principilor
Text și imagini: Sonia-Florina Robac, 16 ani, Liceul de Artă ,,Ion Vidu”
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.