Vox Pop la Festivalul Medieval al Castelului Huniade
Muzeul Național al Banatului a organizat Festivalul Medieval al Castelului Huniade în perioada 19-21 iulie la Timișoara. Evenimentul a reînviat, timp de câteva zile, atmosfera Evului Mediu în parcul Castelului Huniade din centrulorașului. Evenimentul a fost organizat împreună cu Consiliul Județean Timiș. Corespondentul notru special Andrei Brânzei, 13 ani, a realizat un vox pop la festival.
Parada participanților
Prima zi a festivalului de la Castelul Huniade a avut loc în data de 19 iulie, fiind marcată de grandioasa paradă a participanților. Aceasta a început chiar din Parcul Castelului și a continuat prin Piața Victoriei, Str. Alba Iulia, Piața Libertății, Piața Unirii, și retur. Publicul numeros a putut admira cavaleri în armură pe armăsari dichisiți cu podoabe scumpe, domnițe grațioase, arcași și lancieri, războinici nomazi, meșteșugari discusiți, mercenari, personajei din diferite perioade ale Evului Mediu.
Ce spun spectatorii
Îmi place foarte mult atmosfera pentru că mă transpune în timp, în perioada medievală. Costumele mi se par grozave, cei care le creează sunt niște adevărați artizani” – Claudia, 46 ani, din Timișoara.
“Costumele celor de la Teokratos” mi-au atras atenția, sunt inpresionante, parcă personajele s-au teleportat în timp pentru ca noi să putem înțelege cât mai bine istoria acestor costume. Sunt unice și impresionante” ne-a declarat Ioana, 35 ani, din Arad.
“Este al patrulea an de când particip la acest festival, îmi place foarte mult, îmi doresc ca în fiecare seară să fie jocul de foc” – Marius, 16 ani, din Timișoara.
“Atelierele sunt foarte reușite, prin acestea copiii înțeleg mai bine evenimentele care au avut loc, chiar dacă ei participă în prezent” – Roxana, 35 ani, din Timișoara.
“Sunt pasionat de vânătoare și că dacă m-aș putea întoarce în timp mi-aș dori să devin vânător” – Daniel, 56 ani, din Timișoara.
Andrei Brânzei, 13 ani, Colegiul Național Pedagogic “Carmen Sylva”
Vox pop sau vox populi este un gen jurnalistic și constă în interviurie luate oamenilor din public. Este o expresie latină care înseamnă, literal, „vocea poporului”.
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.