Întors pe dos 2. Mesaj puternic despre pubertate pentru copii și pentru adulți
Pregătiți-vă pentru o nouă animație amuzantă, cu noi emoții și cu multe învățături despre sine! Cronica de film Întors pe dos 2, la Cinema Victoria din Timișoara.
Întors pe dos 2 este continuarea primului film Întors pe dos, doar că în acest film apar mai multe personaje și este descrisă o nouă etapă: pubertatea.
Este un film de animație foarte reușit, dublat în română. Are un mesaj puternic, atât pentru copii cât și pentru adulți. Regizorul filmului este Kelsey Mann, iar în rolurile principale au fost: Amy Poehler (Bucuria), Liza Lapira (Dezgustul), Lewis Black (Furia), Tony Hale (Frica), Phyllis Smith (Tristețea), Maya Hawke (Anxietatea).
Întors pe dos 2 este un film de animație interesant și amuzant, cu multe învățături despre sine. Prezintă începutul pubertății, o etapă plină cu schimbări și răsturnări de situație, în viața unui copil. Sinceră să fiu nu am mai vizionat demult un film atât de profund și adevărat!
Personajul principal este Riley, o fetița de 13 ani, care pleacă într-o tabără de hochei, unde se întâlnește cu starul ei și visează să ajungă în aceeași echipă. Chiar dacă asta înseamnă să își abandoneze prietenele adevărate.
Emoțiile pubertății
Pubertatea nu vine singură, ci aduce noi emoții în mintea lui Riley: Anxietatea, Invidia, Plictiseala (sau Plicti) și Rușinea. Aceste noi personaje dau peste cap tot ceea au clădit Bucuria și celelalte emoții (Tristețea, Furia, Dezgustul și Frica) în treisprezece ani. Anxietatea încearcă să o integreze pe Riley în gașca “fetelor tari” pentru ca ea să nu rămână singură în liceu si preia controlul emoțiilor ei. Bucuria și emoțiile din copilărie sunt izgonite din mintea ei, făcând loc anxietății, rușinii, invidiei si plictiselii, iar asta o face pe Riley să își piardă stima de sine. După o luptă între emoții, în final situația se clarifică și toate emoțiile își găsesc loc în mintea lui Riley și îi creează o nouă stimă de sine.
Prezentul din fața ta
Personajele mele preferate au fost Bucuria si Anxietatea, pentru că mie mi se pare că mă oglindesc perfect în ele. Uneori sunt extrem de fericită, mă bucur de ce am, încerc să îi ajut pe toți cei din jurul meu și încerc să fac tot binele posibil. Alteori mă gândesc mereu dacă nu am făcut ceva bine și am greșit, Mă gândesc mereu la viitor, la cum să fac totul perfect și mă stresez ca și Anxietatea, care era mereu stresată de ceva ce nu s-a întâmplat.
Mesajele pe care eu le-am înțeles din acest film sunt că nu trebuie să te stresezi de ceva ce nu s-a întâmplat încă, întâi să te uiți la prezentul din fața ta, la momentele frumoase pe care le poți savura chiar în aceea clipă. Într-un final toate emoțiile sunt bune în mintea si sufletul nostru, important este să nu ne lăsăm conduși doar de una dintre ele.
Recomand acest film tuturor copiilor cu vârsta de peste șsase ani. Celor mai mici li s-ar părea puțin plictisitor. Recomand și adulților, pentru că vor avea multe de învățat din el.
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.