Care au fost primele femei care și-au făcut unghiile. Mii de ani, se dădeau cu ojă doar bărbații
În ziua de azi domnișoarele și doamnele se preocupă de aspectul manichiurii lor. Fie că aleg ojă clasică, pe care și-o aplică singure acasă, sau merg la salon, mereu au grijă ca unghiile lor să arate impecabil. Totuși, povestea ojei a început cu… bărbații. Ei au fost primii care și-au colorat unghiile, acum mii de ani. Curioși să aflați care au fost primele femei care și-au făcut unghiile?
Babilonienii antici își făceau manichiura, iar culorile folosite reprezentau diferite clase sociale. Clasele superioare purtau negru, în timp ce clasele inferioare purtau verde. De asemenea, ei au creat primul și cel mai luxos set de manichiură din lume. Instrumentele erau făcute din aur masiv. Primele femei care au promovat colorarea unghiilor au fost Cleopatra și Nefertiti. Ele au popularizat manichiura frecându-și mâinile în uleiuri bogate și colorându-și unghiile cu henna, crezând că acest lucru semnifica bogăția și statutul lor. Potrivit marieclaire.com, cu cât culoarea era mai îndrăzneață, cu atât aveai mai multă putere. Cleopatra prefera o nuanță roșu sânge, în timp ce Nefertiti opta pentru o nuanță mai aprinsă de roșu.
La fel ca regii chinezi care i-au precedat, atât bărbații, cât și femeile din dinastia Ming aveau unghiile perfect îngrijite. Pentru a adăuga nuanță, ei amestecau albușuri de ou, ceară, coloranți vegetali și alte materiale obținând diferite culori, de la roșu închis la negru. Pe măsură ce industria automobilelor a înflorit în anii 1920, femeile au început să-și coloreze unghiile folosind vopsea auto foarte lucioasă. În 1932, Revlon a lansat o ojă revoluționară care folosea pigmenți în loc de coloranți și care era disponibilă la farmacii.
Bărbații își fac unghiile și azi
Chiar dacă în ziua de azi femeile sunt cele care-și fac unghiile, sunt și bărbați care încă o fac. Printre ei se numără și mari artiști ai scenei. În ultimii ani, A$AP Rocky a apărut ca un pasionat de nail-art. „Simt că bărbații ar trebui să poată face nail art fără să se simtă feminini”, a spus rapperul pentru Vogue. Acesta a subliniat faptul că manichiura este o declarație de auto – exprimare indiferent de identitatea de gen.
Băieții care-și fac unghiile se numără și printre cei care calcă pe covorul roșu la marile evenimente. Un exemplu în acest sens e copreședintele Harry Styles, care, la Met Gala din 2019, a purtat o manichiură turcoaz. Vorbim de manichiuri muncite și spectaculoase, nu de o simplă ojă aplicată. De asemenea, în 2022, tot la Met Gala, Shawn Mendes s-a prezentat cu o manichiură de un albastru – marin mat, iar Anderson Paak a purtat o manichiură alb – negru.