Laurian Micu, propus de ȘTIRI PENTRU COPII în campania națională Liga Profesorilor Excepționali, printre finaliști. Și voi puteți vota!
Pentru că ne plac oamenii care fac lucruri frumoase cu și pentru copii, ȘTIRI PENTRU COPII a început, acum câțiva ani, o colaborare cu un cadru didactic special: Laurian Micu, de la Liceul Teoretic Special „IRIS” din Timișoara. Și pentru că faptele bune trebuie răsplătite, ȘTIRI PENTRU COPII l-a propus pe Laurian în campania națională Liga Profesorilor Excepționali, desfășurată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Laurian este acum printre cei 20 de finaliști. Vă invităm să îl votați pentru că votul vostru se va întoarce la “copiii lui Laurian”.
Dacă nu ati aflat încă cine este Laurian Micu, vă povestim noi azi. De altfel, Laurian a mai fost protagonistul unor articole la noi pe site. Puteti citi un interviu special cu el aici. De ce am ales noi, la ȘTIRI PENTRU COPII, să îl propunem pe Laurian? Pentru că ne plac oamenii speciali care fac lucruri speciale pentru copii. Iar Laurian le face cu pasiune și dedicatie. Și le face fără să se sperie de provocări. Chiar dacă asta înseamnă (foarte des) să renunțe la timp pentru el și pasiunile lui, ca să se ocupe de nevoile si pasiunile “copiilor lui”.
« Copiii mei »
Dacă nu cunoști pe Laurian Micu, dar îl auzi vorbind despre « copiii mei » ai impresia că are cel putin 20 de copii. Și într-un fel ei sunt ai lui, iar el e al lor în foarte multe feluri. Nu doar pentru că e un “prof cool” cum spun elevii, ci și pentru ca îi ajută, îndrumă, meditează, și le călăuzește pașii. Iar această expresie trebuie înțeleasă la propriu, nu la figurat. Pentru că mulți dintre elevii lui de la LICEUL TEORETIC SPECIAL „IRIS” sunt nevăzători sau cu probleme de vedere. Și totuși, asta nu îl sperie, dimpotrivă. Laurian a plecat cu 12 dintre ei la Bruxelles, ca să sustină un concert. O misiune grea, nu doar pentru că sunt copii speciali, cu nevoi speciale (2 fetițe nevăzătoare complet și o fetiță cu probleme locomotorii în cărucior), ci și pentru că toată călătoria a însemnat un efort fizic, logistic, financiar, iar el a găsit soluții pentru toate. Concertul a avut loc la L’ABBAYE DE LA CAMBRE, împreună cu corul Equinox și corul Academy Flagey în luna martie.
Istoria de dincolo de istorie
Laurian este profesor de religie și istorie. Istoria o prezintă în așa fel elevilor, încât acestia nu se sperie de cifre, de date, de nume. Ba dimpotrivă, mulți ajung să considere istoria fascinantă. Nimic nu e rigid în modul lui de a preda, atmosfera e relaxată și nu există niciun fel de teamă în relația elev – profesor. Însă există foarte mult respect. Reciproc.
O familie
“Mereu mi-am dorit ca, copiii mei de la școală să aibă sentimentul ca se pot baza pe mine, ca sunt un element sigur în viata lor. Pe lângă cunoștințele teoretice, cumva, am vrut sa simtă ca suntem o familie mare, ca pot sa se întoarcă oricând ar avea nevoie. Cumva retrăiesc continuu momentele în care, în facultate, ma întorceam în Pedagogic. Mergeam să vorbesc măcar câteva minute cu madame Chetrinescu, care pentru mine rămâne modelul de dascăl emblematic” spune Laurian.
Ce face Laurian când nu predă
A organizat diverse activități și proiecte care au avut un impact semnificativ asupra comunității școlare. Printre acestea se numără coordonarea proiectului „Ghidaj Smart pentru nevăzători”, contribuind la montarea de echipamente de ghidaj în jurul școlii și campusului, „Educație Smart-Școala de vară”, proiectul de antreprenoriat „STEP-Micii inteprinzători”, gestionarea programelor de educație pentru mediu din cadrul programului Eno-Enviromental online, cât și mediatizarea construirii parcului senzorial.