Pe 23 august 1944 a avut loc în România o lovitură de stat. Regele Mihai a decis atunci demiterea şi arestarea mareşalului Ion Antonescu, la acea vreme prim-ministrul României. În întreaga Europă se duceau în acea perioadă lupte grele, în penultimul an din cel de-al Doilea Război Mondial.Regele Mihai a dispus că România nu va mai colabora cu Germania, Italia şi Japonia ci va trece de partea Uniunii Sovietice. In consecinţă, armata sovietică a ocupat întreaga Românie, intrând la 31 august în București.
Mai târziu Regele Mihai a fost obligat de sovietici să abdice (să renunţe la tron).
23 August 1944 a devenit Ziua Naţională a României în perioada comunistă. A fost marcată de defilări la care participau mii de pionieri şi sărbători cu mici şi bere. 23 august este o zi controversată în istoria României, considerată pe rând ziua victoriei (militarii români au eliberat Transilvania alături de sovietici) şi a tradării (au urmat ani grei de comunism şi dictatură).
Despre Regele Mihai
Regele Mihai a domnit în două rânduri. Mai exact, el a urcat pe tron prima dată la 6 ani. Totuși, din cauza faptului că era foarte tânăr, de conducerea țării se ocupa o Regență, adică un consiliu regal care avea rolul de a-l înlocui pe rege până ce acesta avea să ajungă la maturitate.
Responsabilitățile de rege ale lui Mihai erau mai mult reprezentative. El participa la festivități precum Ziua Eroilor, sărbătorirea Zilei de 10 Mai, la întruniri ale Tinerimii Române, la Sărbătorile Unirii și la multe alte evenimente oficiale și culturale.
În rest, Mihai se bucura de copilărie. Mergea la cursuri, pescuia, se juca și avea o pasiune pentru mașini. Abilitățile sale remarcabile de șofer i-au uimit pe toți. În cazul în care nu ar fi ajuns rege, Mihai putea să devină un șofer profesionist fără nicio problemă.
Ulterior, în 1930, la tron a venit tatăl său, Carol al II-lea, după o lovitură de stat. Acesta a rămas pentru câțiva ani rege. Mihai și-a recăpătat statutul abia în anul 1940. Domnia sa n-a durat mult nici de această dată. În 1947, comuniștii l-au forțat pe Mihai să abdice și să părăsească țara.
Mihai nu a fost singurul copil din istorie care a devenit rege la o vârstă atât de fragedă. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori decât ați crede.