Două proiecte importante pentru învățământul preuniversitar, puse în consultare publică
Ministerul Educației a lansat în consultare publică două proiecte importante pentru învățământul preuniversitar. Unul dintre ele se referă la Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Celălalt vizează Statutul elevului.
UPDATE
După lansarea în consultare a celor două proiecte importante pentru învățământul preuniversitar, Ministerul Educației vine cu precizări. În spațiul public a apărut sintagma „sală de detenție”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statul al elevului. Sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop. Pentru o informare corectă, conținutul integral al articolului din documentul supus consultării publice arată astfel:
„Art. 14 (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele / tutorele / reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”, se arată în proiect.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Față de documentele în vigoare, proiectele supuse consultării publice conțin modificări impuse de punerea în acord cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, precum și modificări care au scopul de a îmbunătăți aspecte privind activitățile specifice din unitățile de învățământ. Continuarea procesului de digitalizare și valorificarea oportunităților pe care le oferă instrumentele digitale reprezintă unele dintre reglementările privind ROFUIP. De asemenea, regulamentul urmărește integrarea feedbackului primit în discuții cu directorii și îmbunătățirea comunicării dintre școală și beneficiarii direcți și indirecți ai educației.
ROFUIP mai urmărește să îmbunătățească accesul la educație prin introducerea prevederii prin care unitățile de învățământ au obligația de a înscrie persoanele care nu dețin un cod numeric personal. În plus, se dorește introducerea prevederii prin care, la cererea părintelui elevului care nu a fost înscris în sistemul de învățământ din România în ultimii doi ani, inspectoratul școlar organizează grupe de acomodare. Ele au ca obiectiv sprijinirea elevului în dobândirea unui nivel corespunzător de limbă română și recuperarea decalajelor de orice fel. Același proiect mai urmărește și să introducă o prevedere prin care elevii să primească mai mult sprijin pentru orientare școlară sau în carieră. Totodată, încurajează școlile să deruleze proiecte europene.
Principalele modificări privind Statutul elevului
Proiectul care vizează Statutul elevului se află și el în consultare publică. Printre principalele reglementări ale acestuia se numără:
Menținerea interdicției în privința folosirii, de către elevi, a telefoanelor mobile / a altor echipamente de comunicații electronice, în timpul orelor de curs. Cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic;
Introducerea dreptului elevilor de a beneficia de planuri individualizate de învățare. Și de o recomandare de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior. Ea va fi emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară;
Introducerea prevederii conform căreia, pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 40 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu / modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct;
Menținerea prevederii conform căreia este interzisă folosirea absenței ca mijloc de coerciție;
Introducerea unor sancțiuni în acord cu prevederile Legii învățământului preuniversitar. Cum ar fi preaviz de exmatriculare, retragere temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ etc.
Mai multe detalii despre cele două proiecte lansate în consultare publică de Ministerul Educației puteți obține de aici.