Ai spart sau deteriorat un produs în supermarket? Când trebuie să plătești
Toată lumea știe că, atunci când spargi ceva într-un magazin, ești nevoit să plătești. Ei bine, nu mereu e vina cumpărătorului. Poate și tu ai spart sau deteriorat, din greșeală, un produs în supermarket. Uite când ești într-adevăr nevoit să-l plătești.
De multe ori copiii sunt cei care, dintr-un moment de neatenție a părinților sau pur și simplu din greșeală, rup, sparg sau deteriorează un produs. Trebuie însă știut faptul că părinții nu sunt obligați mereu să-l plătească. Legea stabilește clar când și în ce condiții e vinovat clientul. Pentru că, da, uneori e de vină comerciantul. Legislația impune o serie de reguli pentru magazine, iar rafturile trebuie dispuse într-un anumit fel. În plus, comercianții trebuie să-și ia o serie de măsuri de protecție când vine vorba de produsele ambalate, cum ar fi, spre exemplu, cele din sticlă.
Ce e de făcut când spargi / deteriorezi un produs?
Așadar, dacă se întâmplă să spargi sau să deteriorezi un produs dintr-un supermarket, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să vezi dacă comerciantul a îndeplinit condițiile impuse de lege sau nu. Potrivit indrumari-juridice.eu, pe rafturile pe care sunt așezate sticlele trebuie să existe și bare de protecție. În caz contrar, dacă spargi din greșeală o sticlă, nu ești nevoit să o plătești. Decât în cazul în care la raft există o bară de protecție.
De asemenea, legea mai prevede ca distanța dintre rafturi să fie de cel puțin 1,4 metri. Cu cât suprafața magazinului este mai mare, cu atât distanța dintre rafturi crește. Dacă pentru suprafețele de până la 100 metri pătrați distanța trebuie să fie de 1,4 metri, la magazinele cu suprafețe de la 100 până la 150 metri pătrați distanța dintre rafturi trebuie să fie de 1,6 metri. Pentru suprafețele de la 150 până la 400 metri pătrați distanța dintre rafuri trebuie să fie de 2 metri, iar pentru suprafețele mai mari de 400 metri pătrați distanța trebuie 2,5 metri.