MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Peștii fierăstrău din Florida mor inexplicabil
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre cum peștii fierăstrău din Florida mor inexplicabil.
Misterul morții în masă a peștilor fierăstrău cu dinți mici din Florida se adâncește tot mai mult. În ciuda numeroaselor teste, experții nu reușesc încă să înțeleagă de ce peștii cu dinți mici din Florida mor într-un mod atât de ciudat. Se învârt, se zbat și apoi ajung pe plajă, unde sunt găsiți morți. Experții din Florida încă se străduiesc să înțeleagă de ce peștele fierăstrău cu dinți mici, aflat pe cale de dispariție critică, se află în această situația. Au fost făcute teste pe sute de probe de apă și s-au analizat țesuturi de pește, însă fără un rezultat concret.
Nu doar peștii din această specie sunt afectați. „Cauza sau cauzele comportamentului anormal și ale mortalității peștilor din Florida Keys (printre care se numără, în mod special, și peștii fierăstrău) rămân necunoscute”, a declarat, potrivit livescience.com, Theresa Cody, cercetător științific asociat la Institutul de cercetare a peștilor și faunei sălbatice din cadrul Comisiei pentru conservarea peștilor și a vieții sălbatice din Florida (FWC).
Investigație intensivă
FWC, împreună cu mai mulți parteneri, derulează o investigație intensivă. Totul pentru a înțelege ce ar putea cauza acest comportament ciudat al peștilor. Comportamentul misterios a provocat moartea a cel puțin 50 de pești din specia Pristis pectinata și afectează și alte specii. Rapoartele inițiale despre peștii fierăstrău cu dinți mici care se comportă într-un mod neobișnuit au început în toamna anului 2023. Peștii păreau să se comporte neregulat și să se învârtă în cerc. FWC a început să primească rapoarte de pești morți în ianuarie 2024.
Situația este cu mult mai îngrijorătoare deoarece încă din 2006 peștii fierăstrău au fost declarați ca fiind pe cale de dispariție. Se crede că 80% din populații au fost pierdute în mai puțin de 60 de ani. Astfel, fiecare moarte ar putea avea un impact semnificativ asupra supraviețuirii speciei. Departamentul pentru Protecția Mediului din Florida (DEP) a testat apa pentru mai mult de 250 de substanțe chimice diferite. Rezultatele au arătat că niciuna dintre substanțele chimice nu se află la niveluri suficient de ridicate pentru a provoca aceste decese.