Locuri de poveste. România, o țară interesantă. Zece lucruri mai puțin știute despre ea
România este o țară interesantă și are multe locuri care merită descoperite. Are, practic, de toate. Peșteri, cascade, păduri, munți, parcuri, muzee, dar și locuri mai noi, care par rupte din basme. Astăzi, la rubrica locuri de poveste din România, vorbim despre câteva din cele mai interesante aspecte legate de țara noastră.
România este și o țară a premierelor. Noi am avut înaintea europenilor sau chiar a lumii întregi anumite servicii, însă din păcate nu sunt atât de cunoscute pe cât ar trebui. De-a lungul timpului s-au întâmplat multe lucruri prin care ne-am făcut remarcați ca țară. Într-o postare realizată pe Instagram, dailyculture.ro a realizat o listă cu 10 lucruri interesante despre România. În 1869, timișorenii au fost primii locuitori dintr-un oraș european care s-au bucurat de un nou mijloc de transport: tramvaiele trase de cai. Tot Timișoara a fost și primul oraș din Europa care a avut iluminat public electric. Străzile au fost luminate folosit curent electric începând cu 12 noiembrie 1884.
Și pentru că tot vorbim de lumină, nu putem să nu amintim de primul castel din Europa iluminat electric în totalitate. Este vorba despre Castelul Peleș din Sinaia, a cărui construcție a început în anul 1873. Un alt lucru de care puțină lume știe este că singurul papirus întreg din Europa a fost descoperit în 1959, în România, la Mangalia. Acesta este scris în greaca veche și datează din secolul 4 î. Hr.
Alte lucruri interesante, și mai puțin știute, despre România
Un lucru mai puțin știut, cel puțin de generațiile tinere, este că România a avut prima rafinărie de petrol de tip industrial din lume. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1857, în Țările Române. Statuia lui Decebal de la Orșova este vizitată anual de o mulțime de oameni. Atât din țară, cât și din străinătate, iar obiectivul turistic îi impresionează pe turiști. Totuși, puțini sunt cei care știu că statuia lui Decebal, ultimul rege al Daciei și un personaj legendar în istoria poporului român, este cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Aceasta este cu nouă metri mai înaltă decât Statuia Libertății și cu 12 metri mai înaltă față de Colos din Rhodos. Statuia lui Decebal măsoară 55 de metri.
Un lucru și mai puțin știut este faptul că ținutul din jurul Sovejei (o localitate situată în Munții Vrancei), bogat în păduri de brazi și pini, are cel mai ozonat aer din Europa. De asemenea, avem și locul cu cel mai pur aer din lume. Este vorba despre Salina Slănic Prahova. Ea este și cea mai mare salină din Europa inclusă în circuitul turistic.
România deține și recorduri. Emisă în 1917, în timpul Primului Război Mondial, bancnota de 10 bani a fost cea mai mică bancnotă din lume. Aceasta măsura 27,5 x 38 milimetri. Un alt lucru interesant despre țara noastră este că găzduiește cea mai înaltă biserică din lemn din lume, Mănăstirea Săpânța – Peri, care are o înălțime de 78 de metri.