O noua etapă a proiectului Baroque Reloaded, intitulată ZOOM!IN BAROQUE a avut loc recent la MNART. Acțiunea a fost organizată de către echipa Laboratorului de Restaurare al Muzeului. Elevii prezenți au mai pășit în incinta muzeului cu ocazia celebrei expoziții Brâncuși, unde au fost însoțiți de cadrele didactice.
Un microscop unic în România
Bijuteria ultraperformantă care se ascunde în Laboratorul de Conservare este un microscop Hirox de ultimă generație, care a stârnit interesul elevilor. Este unicul microscop de acest tip prezent în orice muzeu din țară. Aparatul deține diverse funcții, precum abilitatea de scanare tridimensională și crearea unei panorame a picturilor prezente în laborator. Acestea fost subiectul demonstrațiilor Magdei Babău, o membră esențială a echipei de restaurare și conservare.
Ce au făcut elevii la atelier
Elevii au avut ocazia de a analiza stadiul de deterioare a unei lucrări realizate în secolul XIX, portretul detaliat al unui bătrân, cu ajutorul tehnologiei performante. Au putut observa și scanarea tridimensională a unei bjuterii. Au fost prezentate funcțiile aparatului și felul în care acesta face posibilă analizarea celor mai mici lacune și urme ale trecerii timpului. Curiozitatea tinerilor de la profil real a fost manifestată prin întrebările puse, majoritatea dorind să afle secretele funcționalității microscopului. La finalul workshop-ului, elevii au putut privi prin unul dintre microscoapele aflate în laborator și au putut analiza și pigmenții folosiți în procesul de restaurare. In ceea ce privește soluțiile de curățare a lucrărilor am aflat că “acidul citric face minuni, iar cunoștiințele din domeniul chimic sunt imperios necesare pentru a putea păstra operele de artă într-un stadiu impecabil” spune Magda Babău.
Orice persoană care dorește să fie plăcut impresionată de arta clasică, dar și de inovațiile domeniului științific, poate intra în Muzeul Național de Artă din Timișoara pentru a afla secretele tehnologiei de vârf, oprindu-se, mai întâi, să admire lucrările din secția de Artă Europeană a Muzeului. Realismul și culorile vii ale barocului transportă publicul în timpurile secolelor anterioare, de mult apuse dar permanent amintite.
Text de Andreea Croitoru
Ce spun participanții
“Primul contact pe care l-am avut cu microscopul a fost în cadrul școlii, la ora de biologie. Încă de atunci m-a fascinat capacitatea acestui dispozitiv de a mări, astfel încât să putem vedea lucruri extrem de mici, care nu pot fi observate cu ochiul liber. Datorită microscopului avem astăzi o înțelegere mai bună a ceea ce se întâmplă în jurul nostru și nu numai. Tocmai de aceea m-am înscris la acest atelier. Din dorința de a afla cum se îmbină arta cu știința. Arta ascunde multe secrete, existând momente în care m-am întrebat ce se ascunde în spatele unei picturi spre exemplu, cum și în ce context a fost creată. Am fost atrasă dintotdeauna de artă, dar și știința a fost un subiect care m-a interesat. Ideea că ambele sunt conectate atât de strâns mi-a stârnit interesul. Ideea că tehnologia, care este folosită de obicei în domenii precum biologia, chimia sau fizica este folosită cu același succes și în procesul de restaurare al unor opere de artă din diverse perioade este cu adevărat fascinantă.
Deslușirea secretelor unui tablou
Mi-a plăcut extrem de mult să descoper felul în care un microscop contribuie la deslușirea secretelor unui tablou. Datorită acestuia se pot descoperi detalii minuscule cum ar fii murdărie, praf sau diverse tipuri de deteriorări. De asemenea, ușurează procesul de stabilire a veridicității portretului prin identificarea stilul artistului, modului în care a fost aplicată culoarea sau, în unele cazuri, semnătura artistului.
În cadrul atelierului am văzut mai multe exemple de picturi restaurate. Aparțin mai multor perioade istorice printre care și picturi din perioada barocului. La stilul baroc mi se pare fascinant dramatismul dat de alegerea și dispunerea elementelor ce alcătuiesc compoziția. Dar și de felul cum a fost aplicată culoarea pe pânză.
Ce înseamnă restaurarea operelor de artă?
Aceasta a fost întrebare pusă în cadrul workshop-ului. Răspunsul primit a fost că restaurarea e procesul prin care se recondiționează o operă de artă astfel încât să arate cât mai similar felul în care arăta la început, fără a se încerca o modificare a aspectului inițial. Cu alte cuvinte, restauratorul intervine doar în zonele deteriorate ale tabloului, fără a adăuga sau înlocui elemente și folosind materiale cât mai asemănătoare cu cele din care a fost realizat acesta” – Bogdan Elena-Luminița.
Reportajul este realizat în cadrul campaniei “Micii ziariști, în dialog cu marii oameni de cultură, pe www.stiripentrucopii.com Ediția a II-a”. Proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Timiș.