Vernisajul expoziției are loc în 24 mai, de la ora 14:00, în spațiul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” Iași. Evenimentul este realizat în cadrul proiectului de cercetare Masterclass internațional Automotive & Transportation Design cu tema „Vizualizare avansată în designul auto”, finanțat de Primăria Municipiului Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, și coordonat de conf. univ. dr. Elena Șoltuz și lector univ. dr. Silviu Teodor – Stanciu.
Expoziția intitulată „Cum arată mașinile viitorului?” include 20 de lucrări care prezintă parcursul profesional al designerului Andrei Avarvarii, dar și colaborările cu reviste și companii de renume internațional. Totodată, expoziția scoate în evidență și preocuparea artistului pentru futurologie în domeniul auto, folosind unelte noi, bazate pe inteligența artificială.
Despre Palatul Culturii Iași și Muzeul Științei și Tehnicii „Stefan Procopiu”
Palatul Culturii din Iași este conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest. El îmbină mai multe stiluri arhitecturale (neogotic, romantic și neobaroc) și a marcat puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, care va găzdui expoziția „Cum arată mașinile viitorului?”, și-a dezvoltat și diversificat patrimoniul. Astăzi, instituția muzeală adăpostește peste 11.000 de obiecte, valori deosebit de importante pentru istoria științei și tehnicii.
În prezent, Muzeul Științei și Tehnicii „Stefan Procopiu” prezintă două expoziții temporare principale. Una dintre ele, „Instrumente de muzică mecanică”, prezintă o gamă variată de automate muzicale (cutii și ceasuri muzicale, simfonioane și polifoane, piane mecanice, patefoane și gramofoane). Cealaltă expoziție, numită „RetroTehnica”, reunește noi obiecte aflate în patrimoniul muzeului, ce ilustrează momente importante în evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare.
Dicționar
Futurologie: disciplină care are drept obiect studierea legilor și a metodelor noi de previziune a viitorului societăților umane, sub aspectul evoluției sociale, economice, științifice și tehnologice.