În 18 mai, ajunsă la cea de-a 20-a ediție, Noaptea Muzeelor 2024 va fi celebrată de mai multe instituții din țară. Mai multe muzee nu sărbătoresc Noaptea Muzeelor, în semn de protest pentru salarizarea sectorului cultural.Această zi a fost inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și este patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes, care este organizat la nivel european. Muzee din zeci de țări aprind luminile și își deschid porțile cu această ocazie.
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal își așteaptă vizitatorii în intervalul 19:00 – 24:00. Atunci vor fi deschise mai multe muzee din cadrul complexului și totodată și vor putea fi vizitate expozițiile din cadrul acestora. Intrarea este gratuită pentru toate obiectivele, iar publicul este rugat să respecte indicațiile organizatorilor, precum și traseele de vizitare.
Muzeul Național al Banatului din Timișoara își așteaptă, de asemenea, vizitatorii în 18 mai. Expozițiile instituției vor fi închise, însă în curtea Bastionului Theresia se va desfășura un spectacol grandios, între orele 17:00 – 23:00. Spectacolele de istorie vie („living museum”), oferite în curtea Bastionului Theresia în cadrul Nopții Muzeelor se vor îmbina cu momentele artistice și cu atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică și artistice. Intrarea și participarea la evenimente este gratuită.
„Susținem eforturile de creștere a salariilor angajaților din domeniul muzeal, însă nu dorim ca publicul vizitator să fie lipsit de un astfel de eveniment. Astfel, sâmbătă, 18 mai 2024, sub sloganul „Cerem respect și echitate pentru salariile din cultură!”, expozițiile instituției de cultură vor fi închise, dar în curtea Bastionului Theresia vă așteaptă un spectacol grandios, între orele 17:00 – 23:00”, transmit reprezentanții muzeului.
Și Filarmonica Banatul din Timișoara se alătură instituțiilor care sărbătoresc Noaptea Muzeelor. Evenimentele se vor desfășura sâmbătă, începând cu ora 22:00, iar programul se va întinde până la miezul nopții, interval în care cei care vor călca pragul instituției vor afla informații inedite din istoria instituției în cadrul unor tururi ghidate ce vor alterna cu momentele muzicale susținute de artiștii Filarmonicii. Vizitatorii au ocazia să vadă Cartea de Aur a Filarmonicii și semnătura compozitorului Jihannes Brahms, care a concertat la Timișoara în 1879.
Circul Metropolitan București se alătură, de asemenea, evenimentului Noaptea Muzeelor. Nu vor fi expuse tablouri, însă participanții vor putea vedea momente din arta circului. Cum ar fi jonglerii, cai, acrobații, dresuri, motociclete. Spectacolul are loc începând cu ora 21:00, iar intrarea este liberă.
Păstrând tradiția din ultimii ani, Ateneul Național din Iași se înscrie în rândurile instituțiilor participante în evenimentul național „Noaptea Muzeelor”. Astfel, în intervalul 18:00 – 24:00, Ateneul Național din Iași va prezenta publicului expoziții de pictură, sculptură, fotografie, documente originale, obiecte vechi și costume de epocă, în spațiile dedicate.
Muzeul Militar din Iași, filială a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, vă invită la o promenadă nocturnă prin istoria militară modernă. Între orele 14:00 – 24:00, vizitatorii se pot bucura de expoziția interioară, dar și de expoziția exterioară de tehnică de artilerie din parcul creat special pentru acest scop.
Tot la Iași, Muzeul Mitropolitan așteaptă vizitatori în intervalul orar 13:00 – 21:00. Muzeul Mitropolitan Iași este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind un spațiu în întregime subteran, ceea ce îi conferă un element de unicitate în peisajul muzeal. Accesul în muzeu se face pe la baza scărilor de la esplanada Catedralei Mitropolitane (lângă poarta de jos – vizavi de Bibliotecă).
Noaptea Muzeelor este sărbătorită și de Muzeul de Artă Constanța. Între orele 19:00 – 24:00 va avea loc parada stradală „Carul lui Thespis”. În cadrul evenimentului se vor recita texte din teatrul antic, spectacol realizat cu studenții Facultății de Arte Constanța, coordonați de prof. univ dr. Daniela Vitcu.
Între orele 20:00 – 01:00, Muzeul Artei Noi Imersive (MINA) sărbătorește Noaptea Muzeelor printr-o expoziție inedită a celor mai celebre capodopere ale picturii universale. Alături de acestea, publicul va putea viziona și spectacolele imersive Gustav Klimt, Lumea Subacvatica si Inner Constellations.
Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Michelangelo, Diego Velázquez, Rembrandt, Claude Monet, Edvard Munch, Gustav Klimt și Van Gogh sunt cei care semnează picturile selectate în „Galeria celor mai faimoase picturi din istoria omenirii”. Acești artiști sunt recunoscuți pentru contribuțiile lor remarcabile în diverse perioade și stiluri artistice, de la Renaștere la Impresionism și până la Expresionism.
Anul acesta sunt și multe instituții care nu sărbătoresc Noaptea Muzeelor, în semn de protest pentru salarizarea sectorului cultural. Muzeul Național al Bucovinei se numără printre aceste instituții, însă oferă mai multe zile cu acces gratuit în muzeele din subordine. Programul de vizitare se poate consulta aici.
Nici Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” nu va participa la ediția din acest an a proiectului Noaptea Muzeelor. Instituția va avea un program normal de vizitare. Sâmbătă, 18 mai, muzeul va fi deschis între orele 10:00 – 20:00, ultima intrare fiind la ora 19:00.
O altă instituție muzeală care protestează este Muzeul Județean Botoșani. În locul tradiției anuale a deschiderii nocturne către public printr-un larg spectru de activități culturale, ziua de 18 mai 2024 va aduce, în schimb, un protest desfășurat în Piața Victoriei din București, unde din partea Muzeului Județean Botoșani vor lua parte mai mulți reprezentanți. În ziua respectivă, structurile aflate în componența muzeului vor funcționa după programul lor obișnuit. La finalul lunii aprilie și Muzeul Municipiului București a luat decizia de a nu organiza evenimente cu ocazia Nopții Muzeelor. Anul acesta nici Muzeul Național de Istorie și nici Muzeul Național de Artă nu vor celebra Noaptea Muzeelor.
Copiii hărțuiți la școală, subiect de film cu cei mai mari actori din România